Vissza a hírekhez

Placeholder image

Garmin Fénix 7 PRO és Epix PRO kisokos

2023-06-07 - 5 hónapja

Epix (gen 2) PRO / Fénix 7 PRO kisokos, hogy egyszerűen átlásd a Garmin felső kategóriás 2023-as újdonságait.

ZERGE ELIGAZÍTÁSA A FĒNIX 7 PRO ÉS EPIX (GEN2) PRO ÓRAPALETTÁN.

A PRO szériás órák emelt szintet jelentenek a Garminnál. A 2022. januárjában megjelent Garmin Fénix 7 és Epix széria kapott 2023. május legvégén egy ráncfelvarrást. Érdekesség, hogy nem felváltja a meglévő Fénix 7 és Epix szériákat, hanem kiegészíti. 
Mind az Epix, mind a Fénix család minden esetben a Garmin csúcskategóriás óráit jelenti, ahol a sport, az anyaghasználat találkozik, azaz mindkét óracsaládod azoknak ajánluk, akik egy órát szeretnének a hétköznapi életben és a sportban.

   
   
   

MÉRET SZERINT

Sajnos elég logikátlan a Garmin több elnevezése, de nézzük:

Háromféle méretválaszték van: 42mm, 47mm és 51mm.
Ezen méretek az óra tokátmérőjét jelentik, ezt a Garmin a Fénix 5 szériától használja. A 42mm-es órát "s" szériának (small), az 51mm-es órát "X" szériának (X-Large), míg a 47mm-es órát nem nevezte el a Garmin. Azaz a Fénix 7 név minden esetben a 47mm-es órát jelentik. Eddig volt logikus a Fénix 5-6-7 széria, de megjött az Epix, ahol nem a betűjelekkel, hanem a méreteket kiírva találkozhatunk a termékekkel, azaz a női Epix nem Epix 2s, lett, hanem Epix PRO (gen 2) 42mm.  A gen 2 sajnos egy fura jelölés, hiszen a Garminnak volt Epix órája 2015-ben, de nem volt sikeres (itt láthatod), majd 2022-ben jött ki a kizárólag 47mm-es Epix immár gen 2 verzió. 

Nos itt az első újdonság, hogy az Epix (gen 2) megkapta a PRO szériánál a 42mm és 51mm-es nagyságot.

AMOLED és TRANSFLEKTÍV kijelző
az 51mm-es méretben az üzemidő különbség

GEN 5 pulzusmérő szenzor az EPIX PRO-nél és GEN 4 pulzusmérő szenzor a Fénix 7X-nél. Remélhetőleg hamarosan Európába is elindul az EKG mérés a GEN 5 szenzorral.

Az Epix PRO és a Fénix 7 PRO így teljes átfedésben van, de gyorsan felsorolom, még nem részletesen, hogy mi a két óraszéria közti különbség:

       
  Epix (gen2) PRO Fénix 7 PRO
Kijelző AMOLED Transfektiv
Napelemes rátöltés nincs mindegyik órában van
Kijelzőfelbontás (méretenként)

epix Pro (Gen 2) 42mm: 390 x 390 pixels
epix Pro (Gen 2) 47mm: 416 x 416 pixels
epix Pro (Gen 2) 51mm: 454 x 454 pixels 

fenix 7S Sapphire Solar: 240 x 240 pixels
fenix 7 Sapphire Solar: 260 x 260 pixels
fenix 7X Sapphire Solar: 280 x 280 pixels 

Üzemidők

epix Pro (Gen 2), 42 mm:
Okosóraként: up to 10 days (4 nap always-on2)
All satellite systems + multi-band: akár 13 óra (10 óra always-on2)
Expedition GPS: akár 9 nap 

fēnix 7S Pro:
Okosóraként: up to 11 days/14 days with solar1
All satellite systems: akár 26 nap/30 óra solar1 
Expedition GPS: akár 26 naps/43 nap solar1 
epix Pro (Gen 2) 47 mm:
Okosóraként: akár 16 nap (6 nap always-on)
GPS (only): akár 42 óra (30 óra always-on)
Expedition GPS: akár 14 nap
fēnix 7 Pro:
Okosóraként: akár 18 nap/22 nap solar1
All satellite systems: akár 40 óra/48 óra solar1 
Expedition GPS: akár 40 nap/74 nap solar1
epix Pro (Gen 2) 51 mm:
Okosóraként: akár 31 nap (11 nap always-on)
GPS (only): akár 82 óra (58 óra always-on)
Expeditis GPS: akár 27 nap
fēnix 7X Pro:
Okosóraként: akár 28 nap/37 nap solar1
All satellite systems: up to 63 hours/77 óra solar1 
Expedition GPS: aklár 62 nap/139 nap solar1

 

1 Egész napos viseletet feltételez, napi 3 órával a szabadban, 50 000 luxos körülmények között.
2 Allways on. A kijelző folyamatosan látható. Ez nem szokványos AMOLED kijelzőknél, hiszen csak a beállított 5-15sec-re szokták használni, ami gombnyomásra vagy kézmozdulatra aktivizálódik.
3 Solar. napelemes rátöltéssel számolva, ami 50 000 lux/óra, azaz 150 000 luxóra az adott napon.

 


MÉRET ÖKÖLSZABÁLY:

 • Hölgyeknek 7S PRO vagy Epix PRO 42mm méret
 • Uraknak normál méret 7 PRO vagy Epix PRO 47mm
 • Uraknak nagyobb kivitel 7X PRO vagy Epix PRO 51mm

 

MIVEL TUD TÖBBET A FÉNIX 7 PRO és az EPIX PRO (gen2) széria elődénél?
(a fénix 7 és epix (gen2) szériáknál

 • Minden PRO óra elemlámpát kapott az óra elejére, ezt könnyen használhatjuk és kezelhetjük, hiszen egy dupla bal felső gombbal kapcsolhatjuk ki és be. A lámpa funkciónál fehér fénynél 4 fényerőt állíthatunk, illetve egy piros világítást is, mindezt a vezérlőmenüből gyorsan elérhető. Érdekesség, hogy egyéni villogási módot is készíthetünk. A lámpa fényereje nem kicsi, nagyjából egy iPhone 13-hoz tudom hasonlítani maximális fényerőnél.
 • GEN 5 pulzusmérő szenzort kapott a hátlap, ami már az USA-ban az EKG-t is használja, Európában a licensz elfogadását várja a Garmin. Az EKG részleteiről itt olvashatsz nálunk.
 • USB-C kábelt kapunk már a csomagban, azaz a Garmin megszokott 4 pines töltőjét kattintjuk az óra hátuljába, míg USB-A helyett már USB-C csatlakozást kapott. Ezzel felére csökken a töltési idő, ami nagyjából 1 óra a 47mm-es méretű óráknál.
 • Minden PRO óra 32GB-os memóriát kapott, ami eddig csak a Sapphire modellekre volt igaz.
 • Dual Band többsávos GNSS-t kapott minden PRO óra, ez korábban csak a Sapphireok tudták. Ennek előnye a pontos GPS és ezzel párhuzamosan a pillanatnyi sebesség/tempó mérés.
 • Enurance score: Ez a funkció méri a hosszan tartó erőfeszítések fenntartására való képességét, és egyesíti az összes sporttevékenységed edzési adatait, hogy segítsen megérteni, hogyan hat az edzés az általános állóképességedre. Ez a dinamikus mérés a VO2 max, a rövid távú/hosszú távú edzésterhelések és más tényezők segítségével méri fel a VO2 max-on túli fittségi fejlődését.
 • Hill score:  Ez a funkció méri a hegymenetre való képességedet, és a VO2 max és az edzéstörténeted alapján értékeli a fejlődésedet az idő múlásával. A funkció méri a futóerődet meredek emelkedőkön és a futóállóképességedet hosszú emelkedőkön, és a teljesítményeden alapuló pontszámot ad a következő időszakok során az idő múlásával.
 • Csuklóról futóteljesítmény mérése egy plusz funkció. Ez az irány nem rossz, de még nem tart azon a szinten, hogy erre lehessen alapozni egy futóedzést. Messze nem helyettesítheti a STRYD-ot vagy a HRM-PRO pántot vagy Running Dynamics POD-ot, legfőbb problémája a pontatlansága és a jobb-bal lábegyensúly hiánya. Arra 
 • OUTDOOR MAPS+, ez USA specifikus 50 tagállamhoz való térkép, itt olvashatsz bővebben: KATT A GARMIN.COM oldalra.
 • Megérkeztek a csapatsportok és ütősportok
 • Az óraszíj kis ráncfelvarráson esett át, ami a középső és nagy méreteknél látható, azaz a Fénix 7 PRO és Epix PRO 47mm, illetve a Fénix 7X PRO és Epix PRO 51mm-es modelleknél jobb, tartósabb, mint a Régebbi szériáknál.

 

AMOLED és TRANSFLEKTÍV KIJELZŐ

AMOLED és TRANSFLEKTÍV KIJELZŐ

ÖSSZEFOGLALVA

Egyáltalán nem értem miért kellett kihozni egy Fénix 7 PRO szériát, valószínű a felár nem éri meg senkinek ezt a pár plusz dolgot. Az EKG funkciója nem működik Európában, s ami nem működik, az nincs.

Az Epix PRO széria viszont nagyon hiánypótló, mind a 42mm-es, mind a nagy 51mm-es modell időszerű volt, jó színekkel jött ki a Garmin, s az óra nagyon ütős ezekben a méretekben AMOLED kijelzővel.