Vissza a hírekhez

EKG APP

2023-01-26 - 1 éve

2023 tavaszán indul Európában is egyes Garmin órákban az EKG mérés.

elérhető a Garmin
Venu 2 Plus, Fénix 7 PRO, Epix PRO órákon
2023 második felétől.

ÚJ ECG APP

GARMIN EKG APP

A Venu® 2 Plus, Garmin Fénix 7 PRO, Epix PRO okosa sorozatokban elérhető EKG alkalmazás lehetővé teszi a pulzus rögzítését és a pitvarfibrilláció (AFib) vagy a normál szinuszritmus jeleinek ellenőrzését.

A 30 másodperces felvétel bármikor és bárhol elkészíthető.

Az órádon található érzékelők rögzítik azokat az elektromos jeleket, amelyek a szívverésedet irányítják.

Az eredmények azonnali megtekintése az okosórán és opcionálisan a Garmin Connect™ alkalmazásban történik..

MI AZ EKG

Az EKG az Ön szív elektromos aktivitását rögzíti. Az orvosok az EKG-t a lehetséges szívritmuszavarok azonosítására használják.

HOGYAN MŰKÖDIK?

Az EKG alkalmazás a Venu® 2 Plus okosórádon található érzékelőket használja a szívverésedet irányító elektromos jelek rögzítésére. Ezt a felvételt elektrokardiogramnak vagy EKG-nak nevezzük. Az EKG alkalmazás elemzi a felvételt, hogy megtudja a pulzust és észlelje az Pitvarfibrillációk (AFib) nevezett szabálytalan pulzus jeleit. Az AFib ritmus akkor fordul elő, amikor a szív felső és alsó kamrája nem szinkronban ver.

A GARMIN EKG ALKALMAZÁS HASZNÁLATA

Olvass el mindent az EKG alkalmazás használatáról.

EREDMÉNYEK, AMELYEKET LÁTHATSZ

Miután EKG-t készítettünk, az EKG-alkalmazás elemzi a felvételt, és többféle eredményt ad. Felhívjuk figyelmed, hogy ha nem érzed jól magad, vagy bármilyen tünetet tapasztalsz, az EKG alkalmazás eredményétől függetlenül beszélj orvosoddal.

HOGYAN MŰKÖDIK AZ EKG APP?

Az EKG alkalmazás a kompatibilis Garmin óráján található érzékelők segítségével rögzíti a pulzust irányító elektromos jeleket. Ezt a felvételt elektrokardiogramnak vagy EKG-nak nevezik. Az EKG alkalmazás elemzi a felvételt, hogy megkapja a pulzust, és észlelje a pitvarfibrillációnak (AFib) nevezett szabálytalan szívritmus jeleit. Az AFib ritmus akkor fordul elő, amikor a szív felső és alsó kamrája nem szinkronban ver.

ECG APP beállítása

A Garmin EKG alkalmazás csak olyan Venu® 2 Plus órán működik, amely a Garmin Connect™ fiókhoz van csatlakoztatva. Az EKG alkalmazáshoz Venu® 2 Plus 11.21-es vagy újabb szotfververzióra és a Garmin Connect alkalmazás 4.62-es vagy újabb verziója szükséges.  A Garmin Connect az Apple IStoreból, vagy a GooglePlayből tölthető le. Fontos tudni, hogy az EKG alkalmazás csak bizonyos régiókban érhető el, melyet a Garmin.com/ECG oldalon tudsz leellenőrizni.

Ahhoz, hogy az EKG applikációt használni tudd a Garmin órádon, ahhoz először a Garmin Connect applikációt kell beállítanod

  1. Nyisd meg a Garmin Connect applikációt a telefonodon.
  2. Kattints középen az órád képére.
    megjegyzés: Ha több párosított eszközöd van a Garmin Connectben akkor , válaszd  ☰  ••• menu, ki a kompatibilis eszközt.
  3. Nyomj a beállítások befejezésére > ECG App beállítás.
  4. Kövesd a megjelenő instrukciókat.
  5. Telepítés után máris tudsz rögzíteni egy EKG mérést, ehhez már csak az órádon kell elindítanod azt.

 

EKG rögzítése az órádon

Kövesd az alábbi insturkciókat az EKG mérésedet a Garmin órádon

  • Az órát az eredetileg megadott kezeden a csuklócsontod felett viseld. Az óra ne csúszkáljon a kezeden, de ne is legyen túl szoros. 
  • Nyisd meg az ECG applikációt az órádon és kövesd az utasitásokat.
  • Ülj le egy kényelmes pozícióba, támaszd meg a karod úgy hogy a csuklód az asztalon van, majd maradj mozdulatlanul.
  • Az EKG elindításához helyezd a hüvelyk- és mutatóujjadat az óralapot körülvevő fémgyűrűre.
  • Tartsd az ujjaidat a helyén, és maradj mozdulatlanul 30 másodpercig, amíg az óra elvégzi a mérést.
  • A mérés befejezése után az EKG adatok megjelennek az alkalmazásban. 

 

EKG eredmények megtekintése a GARMIN CONNECT applikációban

Ha a beállítások során engedélyezted akkor az EKG mérés eredményeit vissza tudod nézni a Garmin Connect applikációban. 

  • Válaszd ki a Garmin Connect appban, ☰ vagy ••• menu.
  • Válaszd az Egészségügyi adatokat > EKG.
  • Válaszd ki az EKG méréseket a részletes adatokért.

Ha problémákat tapasztalsz az EKG alkalmazás használatával kapcsolatban, akkor olvasd el az alábbi hibaelhárítási útmutatót.

Probléma: Nem tudom aktiválni az ECG APP-ot a kompatiblis Garmin órámon. 

Megoldás:

  • Ellenőrizd le, hogy az órád kompatiblis-e az ECG appal. Ehhez kattints a Garmin.com/ECG oldalra. 
  • Győzödj meg róla, hogy az ECG App rendelkezik-e tanusítványokkal a régiódban. Ehhez kattints a Garmin.com/ECG oldalra. 
  • Ellenőrizd le, hogy az okostelefonodon engedélyezve vannak a helymeghatározási engedélyek a Garmin Connect alkalmazáshoz. A helymeghatározási engedélyek megadásához olvasd el a gyártó utasításait.
  • Nézd át és fejezd be a beállításokatt az okostelefonon lévő Garmin Connect alkalmazásban (lásd: EKG alkalmazás beállítása).

Probléma: Nem találom az ECG App-ot az órámon

Megoldás:

  • Ellenőrizd le, hogy az órád kompatiblis-e az ECG appal. Ehhez kattints a Garmin.com/ECG oldalra. 
  • Győzödj meg róla, hogy az ECG App rendelkezik-e tanusítványokkal a régiódban. Ehhez kattints a Garmin.com/ECG oldalra. 
  • Nézd át és fejezd be a beállításokatt az okostelefonon lévő Garmin Connect alkalmazásban (lásd: EKG alkalmazás beállítása).
  • Az ECG applikációt az alkalmazások és tevékenységek menüben találod az órádon. A menü megtalálásához, részletes leírást találsz a Garmin óra használati útmutatójában a Tevékenység indítása című részben.

Probléma: AZ EKG applikáció nem rögzít mérést

Megoldás: 

  • Nézd át és fejezd be a beállításokatt az okostelefonon lévő Garmin Connect alkalmazásban (lásd: EKG alkalmazás beállítása).
  • A vizes és izzadt kéz ronthatja a rögzítést. Tisztísd meg a kezed és az órát is és próbáld meg újra mérni.
  • A száraz bőr, a hideg bőr, a szőrös csukló, az óra csuklócsonton való viselése vagy a túl sok mozgás ronthantja a mérés pontosságát. 
  • Használj hidratáló krémet a kezére és a csuklójára.
  • Ha túl hideg a bőröd akkor vedd le az órát, és óvatosan dörzsöld meg a csuklódat, hogy felmelegedjen a bőr. Tedd vissza az órát, és próbáld meg újra a mérést.
  • Az órát közvetlenül a csuklócsontod felett, a könyöke felé viseld.
  • Maradj mozdulatlan a mérés alatt. 

Probléma: EREDMÉNYTELEN (ROSSZ MINŐSÉGŰ) MÉRÉST KAPOK, VAGY SOK ZAJT VAGY INTERFERENCIÁT LÁTOK A FELVÉTELEN.

MEGOLDÁS:

  • Ülj kényelmesen, relaxálj, és próbálj mozdulatlan maradni.
  • Támaszd meg a karod egy asztalon, miközben a mérést rögzíted.
  • Ellenőrizde a Garmin óra illeszkedését a csuklódon, az óraszíjnak szorosnak kell lennie. A Garmin óra hátuljának a csuklódhoz kell érnie. Az órát közvetlenül a csuklócsontod felett, a könyököd felé viselje.
  • Tedd a hüvelyk- és mutatóujjadat az óralapot körülvevő fémgyűrűre.
  • Az elektromos interferencia elkerülése érdekében lehetőleg távolodj el minden olyan elektronikai eszköztől, amely áramforráshoz van csatlakoztatva.
  • A vizes és izzadt kéz ronthatja a rögzítést. Tisztísd meg a kezed és az órát is és próbáld meg újra a mérést

PROBLÉMA: AZ EKG GÖRBÉK FEJJEL LEFELÉ JELENNEK MEG.

Meogldás:

  • Előfordulhat, hogy nem azon a csuklódon van az óra, amelyet a Garmin óra beállításakor kiválasztottál. Tedd át az órát a Garmin Connectben beállítottra, vagy megváltoztathatod azt a felhasználói profil beállításoknál a csukló kiválasztásánál. A csukló kiválasztásának megváltoztatásához részletesebb információkat kapsz az óra felhasználói kézikönyvében a Felhasználói profil beállítása című részben, és ott válasszd a Csukló menőponot.

Porbléma: Nem találom az EKG méréseket a Garmin Connect applikációban

Megoldás:

  • Ha a beállításo során beállítottad, hogy az órán mért adatokat feltölti az egészségügyi és fitneszadatait, akkor az EKG-mérések megtekintheted az okostelefonodon lévő Garmin Connect alkalmazásban, és manuálisan meg is oszthatod azokat egy PDF létrehozásával.
  • Válaszd az Egészségügyi adatokat > EKG.

Probléma: A Garmin órám tárhelye megtelt

Megoldás:

  • Ha a Garmin órád tárhelye megtelt, akkor nem tudsz új EKG rögzítést indítani. Tárhely felszabadításhoz töröld a nem használt appokat, zenéket vagy podcasteket az órádról. 

MENNYIRE HITELES A MÉRÉS?

Az EKG-alkalmazás azon képességét, hogy minél pontosabban felismerje az AFib és a szinuszos ritmusokat az EKG-felvételen, egy körülbelül 590 alany bevonásával végzett klinikai vizsgálatban validálták. Az EKG-alkalmazás ritmusosztályozását összehasonlították a szakvizsgával rendelkező kardiológusok által végzett 12 elvezetéses EKG ritmusosztályozással. Az EKG-alkalmazás az esetek 99,5%-ában helyesen azonosította az AFib-et, és az esetek 100%-ában helyesen azonosította a szinuszritmust (SR) az osztályozható felvételeken.

A vizsgálat során az EKG-alkalmazás a felvételek 11,5%-át minősítette eredménytelennek, beleértve azokat is, amelyeket az elemzéshez túl rossz minőségűnek ítéltek. Ha ezeket a nem egyértelmű felvételeket is figyelembe vesszük, akkor annak valószínűsége, hogy az EKG-alkalmazás AFib eredményt ad vissza egy AFibben lévő alany esetében, 86,5% volt, a szinuszritmusban lévő alanyok esetében pedig 91,1% az SR eredményre. A valós körülmények között nagyobb lehet a nem egyértelmű és rossz felvételi eredmények aránya.

Az EKG-alkalmazás PDF-jelentésének pontosságát az egyidejűleg rögzített standard Lead I EKG-val való összehasonlítással értékelték. Az EKG görbék főbb jellemzőit, mint például a PR- és RR-intervallumokat, a QRS időtartamát, helyét és amplitúdóját, valamint a P-hullám jelenlétét és amplitúdóját összehasonlítottuk, és statisztikailag egyenértékűnek találtuk egy elfogadható hibahatáron belül. Az egyidejűleg rögzített 12 elvezetéses EKG és az EKG-alkalmazás felvételeinek a kardiológus szakorvosok által végzett ritmusosztályozásának összehasonlítása 96%-os egyezést mutatott. A klinikai vizsgálat során nem észleltek nemkívánatos eseményeket.

AZ EREDMÉNYEK ELEMZÉSE ÉS MEGÉRTÉSE

Miután az EKG mérés befejeződött, az EKG alkalmazásban a következő eredmények valamelyikét fogod látni.

SZINUSZOS RITMUS

A szinuszos ritmus eredménye azt jelenti, hogy a szívverés mintázata normálisnak tűnik. Ez azt jelzi, hogy a szív felső és alsó kamrája szinkronban ver.

Megjegyzés: A szinuszos ritmus eredménye csak az adott felvételre vonatkozik, és NEM jelenti azt, hogy a szíved mindig normálisan ver.

PITVARFIBRILLÁCIÓ (AFIB)

Az AFib ritmus eredménye azt jelenti, hogy a szívverés mintázata szabálytalannak tűnik. Az AFib szabálytalan szívritmus, amelyet az okoz, hogy a szív felső és alsó kamrája nem szinkronban ver. Ha ilyen eredményt látsz beszélj kardiológussal. Ha nem kezelik, az AFib súlyos egészségügyi következményekkel járhat. A szabálytalan szívritmus nem megfelelő véráramlást okoz a szívben, ami stroke-hoz, szívelégtelenséghez és/vagy más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az AFib lehet átmeneti vagy tartós, de kezelhető állapot, ehhez orvosi diagnózisra és gyógyszeres kezelésre van szükség. Sok AFib-ben szenvedő ember él egészséges életet. Előfordul, hogy az AFib-ben szenvedő embereknek nincsenek tüneteik, mások azonban az alábbi gyakori tünetek közül egyet vagy többet tapasztalhatnak: 

  • Szapora szívverés (lüktetés, szívdobogás).
  • Kihagyott szívverés
  • Fáradtság
  • Légszomj
  • Mellkasi szorítás vagy fájdalom
  • Ájulás
  • Szédülés

TÚL MAGAS VAGY TÚL ALACSONY PULZUS

Ha a szívritmusod 120 ütés/perc (bpm) felett vagy 50 bpm alatt van, az EKG alkalmazás nem tudja jól ellenőrizni az AFib szívritmust. Ezekben az esetekben az eredmény nem lesz értékelhető és a szívritmusodat nem tudja besorolni. Ha ismételten ilyen eredményt kapsz, vagy nem érzed jól magát, akkor mindenféleképpen beszélj egy kardiológussal.

Az 50 bpm alatti szívritmust okozhatja egyes gyógyszerek szedése vagy bizonyos szívbetegségek, de fontos tudni, hogy néhány magas fittségi szinttel rendelkező embernek is lehet 50 bpm alatti pulzusszáma.

A 120 bpm feletti pulzusszám gyakori edzés közben és rövid ideig utána is. A magas értéket okozhatja továbbá magas stresszszint, fertőzés, kiszáradás, alkoholfogyasztás vagy bizonyos szívbetegségek, köztük az AFib.

HA NEM PONTOS AZ EREDMÉNY

A nem egyértelmű eredmény azt jelenti, hogy a szivrtimusodat nem lehetett besorolni. Ennek több oka is lehet, például ha túl sokat mozogsz vagy rosszul érintkezik az óra a bőröddel az EKG-mérés során. A mérés alatt próbálj meg lazítani és a kezedet egy asztalon pihentetni. Ha ismételten rossz eredményt kapsz, vagy ha nem érzed jól magad, akkor mindenféleképpen beszélj az orvosoddal.N

Néhány javaslat a mérés javítására:

  • Támasszd meg a karod egy asztalon, és a mérés alatt maradj mozdulatlanul.
  • Győződj meg róla, hogy a Garmin óra jól illeszkedik a csuklódon. Az óra hátuljának érintkeznie kell a bőröddel.
  • Csak a hüvelyk- és mutatóujjadat helyezd az óra számlapja körüli fémgyűrűre, és a teljes felvétel alatt tartsd őket a helyén.
  • Győződj meg róla, hogy az órát a kezdeti beállításkor kiválasztott csuklódon viseled.
  • Győződj meg róla, hogy mind a csuklód, mind az óra tiszta és száraz.
  • Az interferencia elkerülése érdekében maradjon távol más elektronikai eszközöktől.

Egyéb tényezők, amelyek eredménytelenséget okozhatnak:

  • 100 és 120 bpm közötti szívfrekvencia, és a ritmus nem AFib volt
  • Pacemaker vagy más beültetett kardioverter eszköz (ICD)
  • Egyéb szívbetegségek, amelyeket az EKG-alkalmazás nem tud felismerni
  • Nincs elég elektromos jel a felvételen

A PITVARFIBBRILLÁCIÓ KORAI FELISMERÉSÉNEK FONTOSSÁGA

Ha nem kezelik, a pitvarfibrillációt (AFib), az súlyos egészségügyi következményekkel járhat. A szabálytalan pulzus nem megfelelő véráramlást okoz a szívben, ami stroke-hoz, szívelégtelenséghez és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet. Az AFib lehet átmeneti vagy tartós, de kezelhető állapot, ha orvosi és gyógyszeres kezelésben részesül. Sok AFib-ben szenvedő ember él egészséges életet..

AZ EREDMÉNYEK MEGTEKINTHETŐEK ÉS MEGOSZTHATÓAK

A Garmin Connect alkalmazással megtekinthetJÜK az EKG-alkalmazás eredményeinek előzményeit IS. Ezeket az információkat akár PDF formátumban is exportálhatjUK, hogy megoszthassuk orvosunkkal.


 

EKG MÉRÉSSEL KOMPATIBILIS GARMIN ÓRÁK

Garmin Epix PRO (Gen 2) széria (42mm)

Női méretben AMOLED kijelzős, beépített lámpás, maximális tudással rendelkező óra, solar rátöltés né...

Garmin Epix PRO (Gen 2) széria (47mm)

AMOLED kijelzős, beépített lámpás, maximális tudással rendelkező óra, solar rátöltés nélkül. Kijelző...

Garmin Epix PRO (Gen 2) széria (51mm)

Hatalmas AMOLED kijelzős, beépített lámpás, maximális tudással rendelkező óra, solar rátöltés nélkül...

Garmin Fenix 7s PRO Solar széria

2023-as női sportóra maximális tudással. Kijelzője transflektív , okosóra üzemmódban 2 hetet tud. Er...

Garmin Fenix 7 PRO Solar széria

2023-as férfi óra sapphire és powerglass számlappal. Napelemes rátöltése miatt 3 hét felett működik...

Garmin Fenix 7X PRO Solar széria

A legnagyobb Fénix 7 PRO sorozatú óra 51mm-es. Üzemideje GPS-el 122 óra, míg okosóraként 37 nap. A...

Garmin Venu 2 PLUS széria

Az egészséges életmód csúcs órája. Az AMOLED képernyő, érintéses fizetés, zene, GPS, edzéstervezés,...