SUUNTO AMBIT3 PEAK BLUE SAPPHIRE HRM

SS022305000

SUUNTO AMBIT3 BLUE Sapphire limitált szériás, beépített GPS-es pulzusmérős multisport óra. Outdoor funkciók, számítógépen elemezhető, visszanézhető adatok. Okostelefonra letölthető, állítható. Úszás közben pulzus Kell ennél több?

icon Forgalomból kivont, megszűnt, nem rendelhető termék. Válasszon a HASONLÓ termékek közül.
photo

SUUNTO AMBIT3 PEAK BLUE SAPPHIRE HRM

140 700 Ft
185 700 Ft 140 700 Ft
icon Hasonló termék

Zerge KÜLÖNVÉLEMÉNYE A SUUNTO AMBIT3-ról

Az ambit család 3. verziója (lsd. KIS TÖRTÉNELEM) az AMBIT3, mely a pulzusmérős és sportórák felső prémium kategóriáját nyújtja, mind használhatóságban, tudásban és kivitelben. Az óra a legszerethetőbb órák egyike, ha több sportágat űzöl, s a legjobbat akarod. Egyedüli negatívuma, hogy nem tud edzéstípusokat vagy edzésnaplót kezelni. Nézetem szerint az Ambit3 azoknak lesz jó, akik tudják, hogy mit szeretnének egy-egy sportágban elérni, s tudják az oda vezető utat, s ehhez egy társat keresnek. Ehhez a Suunto Ambit3 minden segítséget megad. 

 

 


 

tartalomjegyzék


AMBIT modellek

Ambit, Ambit2, Ambit2 S, Ambit2 R, Ambit3, Ambit3 S ki igazodik ki ezen?

Az Ambit család bővült, így eligazításként egy kis táblázatot készítettem, ami kizárólag a jelenleg használt 4 féle variációban és 16 altípusban segít eligazítani, s a különbségekre épül.

Jelmagyarázat:

 • AMBIT= beépített GPS-es suunto sport óra típusa
 • 2 vagy 3= modellverzió. A 3-már iPhone kompatibilis és úszás közben is méri a pulzust
 • R= Running, azaz főként futáshoz tervezték, sebesség és pedálfordulatmérő nem kapcsolható hozzá, egy edzésen belül nincs sportágváltás
 • S= Sport, több sportághoz használható, van benne sportágváltás is.
 • Peak: outdoor multisport verzióval állunk szemben, amiben dupla az akkumulátor üzemidő, barometrikus a magasságmérő, van benne barométer is. Lényegében az S verzió bővített akkumulátoridős kiadása barométerrel. Magashegyi túrákhoz is ajánlott.
 • HR vagy HRM= pulzusmérő övvel rendelkező csomag
 • Blue, White, Black= szín
 • Sapphire= sapphire kristályüveggel rendelkező altípus, ha nincs megjelölés, akkor sima kristályüveg a számlap.

 

 

AMBIT2 R

AMBIT3 S

AMBIT3 Peak Black

AMBIT3 Peak Sapphire

Megjelenése

FORGALOMBAN VAN

FORGALOMBAN VAN, kivéve Sapphire

FORGALOMBAN VAN

FORGALOMBAN VAN

 

Típusok Black és White Black, Blue, White majd Sapphire Black Sapphire
Listaár 74 500 HUF 104 300 HUF 134 100  HUF 164 900 HUF
Listaár pulzusmérővel 89 400 HUF 119 200 HUF 149 000 HUF 178 800 HUF
         
Lencse/ számlap Mineral cyystal Mineral crystal Mineral crystal  Sapphire Crystal
Akkumulátoridő 15nap/25óra/8óra 15nap/25óra/8óra 30nap/50óra/15óra 30nap/50óra/15óra
Vízállóság 50 m 50 m 100 m  100 m
pulzusmérő típusa ANT, ANT+ Bluetooth Smart Bluetooth Smart Bluetooth Smart
periféria típusa nem kapcsolható Bluetooth Smart Bluetooth Smart Bluetooth Smart
Barometrikus magasságmérés    
Barometrikus légnyomás grafikon    
Hőmérsékletmérés    
Napkelte/ napnyugta    
Viharriasztás    
Ár-Apály funkció    
POI pontok 100 250 250 250
Útvonalak 30 útvonal 100 útvonal (10000 Útvonalpont) 100 útvonal (10000 Útvonalpont) 100 útvonal (10000 Útvonalpont)
Navigációs lista Kategória szerinti lista ABC elnevezésünk szerinti ABC elnevezésünk szerinti ABC elnevezésünk szerinti
Edzés közben sportágváltás  
Virtual Partner® (edzés egy digitális ellenféllel) rátölthető APP 
Edzés utáni analízis sportágakra lebontva  
Kerékpáros ANT+ wattmérő kompatibilitás  
Úszás sebesség
Úszás típus felismerés  
Hosszszámolás és távolságmérés 0/
Úszás csapásszám  
Úszás közben pulzusmérés  
Lépésfrekvencia  
iPhone kompatibilis  

 

 

KIS TÖRTÉNELEM

A Suunto-nak már több próbálkozása is volt a pulzusmérős órák terén, de nem sikerült kivívnia megbecsült helyét a piacon a Polar és a Garmin márkák mellett. Érdekes volt a Suunto közeledése a sport/ pulzusmérős órák terén. Tudta mindenki a Suunto-ról, hogy tud órákat gyártani, hiszen a búvárkompjúterei a legjobbak a piacon, majd a magashegyi óráknál is maradandót alkottak a CORE modellekkel. A Suunto prémium kategóriát állított és állít elő, mind a búvár, mind a magashegyi óráknál, mégis a pulzusmérős óráknál a műanyag "gagyit" erőltették a Suunto t majd a Suunto M sorozattal. Persze hosszú távon nem sikerült áttörni a piacon, aki ismerte a suunto-t az kitartott mellette, de a konkurencia jobb órákat gyártott.  Az áttörésre 2012 közepéig kellett várni, ekkor jelent meg az AMBIT széria első tagja a Suunto AMBIT. Ez a modell már prémium anyagokból készült, számítógépes kapcsolata, webes felülete is megújult, s az óra működése is egy forradalmi elképzelést valósított meg. 

Magas kategóriás óráknál probléma a menürendszer bonyolultsága, ezáltal nehéz használhatósága, lassúsága. A Suunto ezt a problémát nem szokványos módon oldotta meg, azaz nem egy logikus többszintű menürendszert hoztak létre, hanem egy kétmenüs és egy számítógépről is állítható működtetést.

Miről is szól ez? Az óra működtetése 100%-ban állítható számítógépről. Így átlátható, könnyen szerkeszthető az óra működtetése. Ez piros pont, hiszen ilyet eddig senki nem alkotott, azaz a POLAR RS800cx széria részben erre épült, de akkor még nem voltak sportprofilos* órák. Az óra menürendszerét is kétfelé vette a Suunto. A felső menürendszerben láthatjuk a naponta használt menüpontokat, mint: edzés indítás, edzés napló, navigáció, visszaszámlálók- időzítők. Az alsó menürendszerben vannak a heti-havi rendszerességgel használható menüpontok, mint a: működési beállítások, telefonos kapcsolat, kiegészítő párosítások, személyes beállítások, légnyomás érzékelő működése.

*sportprofil: edzés megkezdésénél ki kell választanunk azt a sportágat, melyet űzni fogunk, s az adott sportági előzetes beállításaink szerint fog működni az óra. Azt a perifériát kapcsolja csak be, amire az adott sportágban szükségünk van.

Így a menürendszer gyors- mivel nem többszintű, mint az átlagos nagykategóriás óráknál, gyors- mivel nem minden beállítás érhető el az óráról (kb:35%), s gyors- mivel logikus a felépítés, lényegében használati utasítás nélkül is könnyen kezelhető az óra.

balról AMBIT3 jobbról Ambit2. A betűtípus változott és a lünetta

Az óra tehát kivitelileg a prémium kategóriák csúcsa lett, funkciójában volt olyan konkurens termék, aki viszont többet tudott. Tudni kell, hogy a Garmin sportágspecifikus órákat gyárt, a Polar egy-egy sportágra gyárt órát, s kevés a multisport órája, a Suunto viszont az Ambit modellel mindent egyben akart, s ez sikerült is neki. Tehát, ha egy magashegyi órát keresek, akkor az Ambit lesz a legjobb, ha egy sportórát, akkor az ambit lesz az egyik legjobb, ha egy exclusive órát, akkor az ambit lesz a legjobb, ha egy jó úszó órát, akkor szintén az ambit lesz a legjobb. Mivel az ambit megjelenése részben a POLAR* cég hiányosságára is épült, így gyorsabban terjedt a piacon, mint ahogy a legmerészebb álmában is gondolta volna.

*POLAR: a legnagyobb és a legismertebb pulzusmérő órákat gyártó Finn cég. Felsőkategóriás órái kiválóak, viszont a világ felgyorsult, s nem tette lehetővé azt, hogy egy felső kategóriás órájukkal 7 éven keresztül üljenek karba tett kézzel. Az innovációra sajnos 2014 július végéig kellett várniuk a Polar rajongóknak a V800 személyében.

 

KAPCSOLAT

Itt két dologra gondolok, amikor erről az óráról írok.

Elsődlegesen kapcsolat a periféria, azaz a sebesség/ pedálfordulat/ pulzusmérő öv és az ÓRA között. Itt a Suunto Ambit3 Bluetooth Smart jelátvitelt használ. A Suunto jelátvitelben már több verziót alkalmazott, míg eljutott a Bluetooth Smarthoz. A piacon 2 féle rendszer van jelenleg: ANT+ és Bluetooth Smart. A többi jelátvitel nem rendszerszerű, azaz nem hálózat, hanem csak egy egy márka saját rendszere, így kicsit zsákutca. A Bluetooth Smart előnye az ANT+-al szemben, hogy okostelefonokkal is kompatibilis a periféria, azaz a pulzusmérő övem tud a telefonommal is kommunikálni megfelelő APP használatával. Hátránya a bonyolultsága és az energiafogyasztása. Míg egy ANT+ rendszer egyirányú, azaz a pulzusmérő öv beszélget az órával, az óra pedig a számítógéppel oda vissza. Addig egy Bluetooth Smart kapcsolatban mindenki mindenkivel tud beszélgetni, ami 50%-al több hibára is adhat okot. Az energiafogyasztása a Blutooth Smart rendszereknek sokkal jobb, mint a korábbi Bluetooth Ready vagy sima Bluetooth, de még nem közelíti meg az ANT+ alacsonyabb energiafogyasztását.

Suunto Smart belt. Sok cég készített már Bluetooth Smart mellkaspántokat, mégis a Suunto gondolta át logikusan az elvárásokat. Tartós, igényes, használható pántot gyártott, melynek belső memóriája is van, amikor a mellkaspánt nem látja az órát (pl. víz alatt)

Maga a modul a legkisebb lett a piacon, ez nemcsak súly, hanem kényelem is. A modul térfogata harmadára csökkent.

 

A textil pánt része igen igényes és tartós. Igaz a legdrágább a piacon, viszont ár-érték aránya mégis a legjobb.

 

Másodlagosan az ÓRA és a webes elemzőszoftver közötti kapcsolatot. Ami 4 részből áll.

 1. Az óra és a számítógép között kábelkapcsolattal, mint az Ambit és Ambit2 modelleknél is megtalálható. Itt minden jel oda-vissza leszinkronizál. Az óráról az edzések feltöltődnek, a számítógépről a beállítások, update-ek felkerülnek az órára.
 2. Majd a Suunto Ambit3 Bluetooth Smart kapcsolatával iPhone 4S, iPhone 5c, iPhone 5S és iPhone 5 használatával is használható. A telefonos Mobile APP használatával az edzéseink adatai feltölthetőek, az óránk összes működési beállítása módosítható.
 3. A telefonunkkal fotózott, videózott médiák, amiket edzés közben veszünk fel, bekerülnek az adott térképpontra, s megjelennek az edzésnaplóban. 
 4. Edzés közben megjelennek az sms-ek és bejövő telefonhívások, így eldönthető, hogy a bejövő hívás miatt megállítom e edzésem, mert fontos személy hív, vagy nem. A kapott sms-ek is módosíthatják edzésünk, s láthatjuk, hogy ki küldte azt, s fontos lesz e számunkra, hogy egy edzést félbeszakítsunk.

 

CSOMAG

Ambit2 előd és az AMBIT3 utód. A letisztulás a dobozon is látható

A dobozt nyitva semmi nem változott

A hátlapon látható egy kis felirat: Bluetooth. Ez árulkodik a jelátviteli rendszer változásáról.

Az óra gombjai és részletei nem változtak

Az óra betűtípusa változott, de hogy melyik jobb, azt döntse el mindenki maga. Használható mindkettő persze

 

KÉPEK

Mivel volt már Ambit-om és Ambit2-m is, így az Ambit 3 használata már nem okozott nehézséget

Az egyik fő különbség az Ambit2 és Ambit3 közt, hogy az Ambit3 Bluetooth adatátvitelt használ mindenben, azaz az óra és a perifériái közt is (ami lehet pulzusmérő öv, kerékpáros sebességszenzor, kerékpáros pedálfordulatmérő szenzor, futó sebességmérő szenzor)

Az óra iPhone kompatibilis 90%-ban. Amit nem tudunk telefonos APP-on keresztül állítani azok a  sportági óraműködések. 

Tehát az óra erénye az is, hogy 10 sportágat tud kezelni, amit egyedileg elnevezhetünk. Egy sportághoz max 8 képernyőt állíthatunk be, képernyőnként 3 sorban láthatjuk a beállított adatokat. Az alsó sorban 5 adatot állíthatunk, így egy sportághoz ( 8 x (3+4))=56 adatot választhatunk. Sportáganként 3 APP-ot használhatunk, azaz 3 saját képernyőadatot szerkeszthetünk.

 

NAVIGÁCIÓ

Az Ambit3 elődjéhez képest már 250 POI pontot tud megjegyezni, ami az előző 100-hoz képest előrelépés, bár mindkettő szerintem sok. Útvonalból is többet tud, 30 helyett 100-at kezel. Persze a movescount programban lehet ettől jóval több POI pontunk vagy útvonalunk, s csak azt használjuk az AMBIT3-ban amit kipipálunk a programban. Ami többlet van, mint lehetőség az sosem rossz, de mégsem ebben látom a nagy fejlődését navigációs téren a suunto-nak. 

POI pontjai eddig kategorizálnunk volt kötelező, ami nem rossz, de a listát az órában a POI pontjainkból a kategórianév adta, s nem az általunk adott megnevezése.

Tehát a HOME kategóriában tarthattuk a közeli ismerőseink címét, névvel ellátva. Most ez megfordult, a POI pontlistám kategória ikonképe mellett látom az általam megadott nevet, majd az, hogy mikor neveztem el az adott POI pontot. Nagyon megkönnyíti a használatát az órának. Eddig bele kellett mennem az adott POI pontba, hogy megnézzem, hogy az adott POI kategóriában hogyan neveztem el a helyet.

 

 

 

SOFTWARE

A webes programja az AMBIT3-nak is, mint minden okosabb Suunto terméknek a mouvescount.com.

Saját felhasználónévvel regisztrálunk, létrehozzuk profilunkat.

Ha ezzel készen vagyunk, akkor egy illesztő kis szoftvert kell a gépünkre telepíteni, hogy az óra szinkronizálása egyértelmű legyen a számítógépünk számára.

 

A képre kattintva találjuk a MAC-es Moveslink letöltést. (Intel-alapú Mac-es verziószám 10.6 vagy újabb OS X) 
A képre kattintva találjuk a WINDOWS-os Moveslink letöltést.  (Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8)

 

Az órát egy speciális Suunto usb-s kábellel kötjük össze a számítógéppel (PC vagy MAC). Ez a kapcsolat szerintem a legbiztosabb, ha kötözködni szeretnék, akkor az 1 méter hosszú kábel furcsa a mai laptop világban, de egy asztali géphez pont jól jön.

 

BLA BLA BLA ide jön a szoftver leírása érdekes részeket kiemelve

 

iPhone APP

Az első olyan pulzusmérős óra, mely letölthető lett okostelefonra a Garmin EDGE 510, majd jöttek sorra (Garmin EDGE810, 1000, FR620, Fénix2, Vivofit) majd jött a POLAR a LOOP-al és a V800-al. 

A Suunto lemaradt, de lényegében az AMBIT3-at megelőző konkurensek csak az edzés letöltést oldották meg. Az AMBIT3 ezen túllépet 2 vonalon is. Egyrészt a számítógépről testre szabható lett az AMBIT3 működése és sportági beállításai. Másrészt az applikáció direktbe kezeli az AMBIT3 pulzusmérő övét a SMART BELTET. Mondhatni, hogy ezt a POLAR vagy a GARMIN is tudja, de sajnos nem úgy, ahogy nekünk felhasználóknak szükségünk lenne rá. Azaz a Polar Beat kezeli a pulzust, de nem kezel távolság adatokat a telefon gps-én keresztül sem, mivel egy direkt visszabutítást csináltak a funkciók szétválasztásához a Polar Beat és Polar Flow program formájában. A Garmin is beállt a butított applikációk sorába. Létrehozta a connect garmint, ami nem kezel térképadatokat. S létrehozták a garmin ifit alkalmazást, ami meg nem kezel pulzusmérési adatokat. A Suunto lépett. Csakúgy, mint az AMBIT kigondolásánál nem mérlegeltek. Megalkodtták azt az órát, melybe számukra nincs kompromisszum, s nem az árat, hanem a tudást és a szolgáltatást fejlesztik logikusan. Így van ez a Suunto Mouvescount APP is, ami tényleg mindenre gondol.

MOVESCOUNT APP jelenleg csak iPhonnal működik (iPhone 4S, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5, iPhone 6)

 

Miután letöltöttük az ingyenes APP-ot, regisztráljuk magunk a movescount-ba saját felhasználónevünkkel és jelszavunkkal

A movescount app egyelőre csak iPhone 4s, 5s, 5c és 5-re elérhető. Androidos verziót ígér a suunto, de jelenleg nincs.

A 2.0 verziónál elég sok dolgot fejlesztett a suunto. A termék, azaz az Ambit3 megjelenését 2014 szeptember 1-re ígérték. Boltunkba 2014 augusztus 28-én érkezett az első Ambit3. 2014 szeptember 1-én jelent meg a használati útmutató és szeptember 1-én jelent meg a movescount 2.0 verziója is. Tehát komolyan vették a dátumot, nem úgy, mint a POLAR a V800-as megjelenésével, ahol 6x csúsztatott, majd kihozott egy olyan órát, mely úszási funkciója csak 2014 októbertől lesz elérhető. 

tehát byby 1.1.0 verzió és hello 2.0 verzió. Nem sorolom fel miket tettek bele az új verzióba, mert két A4-es oldal lenne.

 

A telefon beállításában a Bluetooth kapcsolatot be kell kapcsolni

Az AMBIT3-at választva összepárosíthatjuk először az órát a telefonnal. 

 

Miután a kapcsolat sikeres 2 menüpontot láthatunk:

SETTINGS- itt állíthatunk be mindent, ami az óra működtetésével kapcsolatos

SPORT MODES- itt szabhatjuk testre az órában használt sportágakat és egyes sportágak képernyőit, felosztását

A SETTINGS menü is elég könnyen kezelhető

AMBIT3-az óra működtetési beállításai

Heart Rate- pulzusmérő öv beállításai

Edite Profile- személyes adatok beállítása

Support- segítség és magyarázatok

Tour- képes bemutató az APP-ról

Log in- belépés felhasználóként

Cancel- mégsem

Párosíthatunk a movescount APP-hoz pulzusmérő övet, ami lehet Suunto Smart belt és más Bluetooth Smart pulzusmérő szenzor is. Kipróbálva működik a MIO LINK, Polar H6 és Polar H7 is.

Saját profilunk a movescount app-ban

Saját profilunkban minden állítható, mintha a nagy movescount.com programban lennénk

Edzéseink elemezhetőek, visszanézhetőek a movescount app-ban is

Létrehozhatunk edzéseket a movescount app és a pulzusmérőnk segítségével is, azaz kihagyhatjuk az órát.

Az AMBIT3 óra settings menüjében állítható be az óra működési paramétere

Ha már állítható az óra, akkor legyen minden porcikája a telefonos app-nál is egyenértékű a movescount programéval

a mérési formátumok beállítása

AMBIT3- SPORT MODES-ban vagyunk. Itt állítható sportáganként be az óra kijelzője. Egy sportághoz maximum 8 képernyő. 1 képernyőhöz maximum 3 adat. S egy sportághoz maximum 5 egyéni APP*.

*egyéni APP=Suunto AMBIT órák minden típusa programozható. Létrehozhatunk tetszőleges bonyolultságú és formátumú adatot a kijelzőre. Legegyszerűbb példa: Vitorlázáshoz szeretnék sebességet mérni. A vitorlázásnál a sebesség formátum: csomó. Kiszámolása pedig=pillanatnyi sebesség (km/ó) x (1 / 1.852). Így ha 30km/ó-val megyünk, akkor azt osztani kell 1,852-vel, s így 21,6 csomó lesz a végeredmény. Természetesen ennél jóval bonyolultabb képletet is összerakhatunk. Akár a POI távolsága arányában a kívánt átlagsebesség csomóban, hogy a POI szerinti napnyugtára odaérjünk.

Egyéni APPlikációk természetesen ingyenesen készíthetőek és letölthetőek, itt lehet bogarászni.

Futás sportág első kijelzőjének 3 sora

Itt 6 kijelzőt láthatok, állíthatok, törülhetek, vagy hozzáadhatok még

Sok, azaz minden adat közül lehet választani

Távolság, pulzus és magasságmérési adatok szépen sorban

Hőmérséklet, stopper, óra működtetés

Kerékpáros erőmérő

multisport módban külön kezeli a sportágakat egy edzésen belül. (pl. triatlon)

 

Movescount APP használatakor készíthetünk fényképeket, s ezek a képek megjelennek a pontos koordinátán az edzésünkön.

A fotón megjeleníthetjük a sebességünk (bár elég nehéz menet közben fotózni)

 

Az APP edzésenként csak 8db fotót tud rögzíteni. Ezzel nincs is gond, a probléma az, hogy jelenleg 2014.09.14-én nincs módunk a rossz képek törlésére a movescount APP használatával.

 

 

Edzéseinket megoszthatjuk könnyedén

 

 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Érdemes megemlítenünk az AMBIT3 Peak párját a kisebb Ambit3 Sport órát, s vetélytársát a Garmintól a Fénix2-t. 90%-ban egyezik a tudásuk (suunto ambit3 peak «--» garmin fénix2, de pár dolog más a két órán, s ezeket emelném ki.

összehasonlítás: ITT OLVASHATÓ

Zerge KÜLÖNVÉLEMÉNYE A SUUNTO AMBIT3-ról

Az ambit család 3. verziója (lsd. KIS TÖRTÉNELEM) az AMBIT3, mely a pulzusmérős és sportórák felső prémium kategóriáját nyújtja, mind használhatóságban, tudásban és kivitelben. Az óra a legszerethetőbb órák egyike, ha több sportágat űzöl, s a legjobbat akarod. Egyedüli negatívuma, hogy nem tud edzéstípusokat vagy edzésnaplót kezelni. Nézetem szerint az Ambit3 azoknak lesz jó, akik tudják, hogy mit szeretnének egy-egy sportágban elérni, s tudják az oda vezető utat, s ehhez egy társat keresnek. Ehhez a Suunto Ambit3 minden segítséget megad. 

 

 


 

tartalomjegyzék


AMBIT modellek

Ambit, Ambit2, Ambit2 S, Ambit2 R, Ambit3, Ambit3 S ki igazodik ki ezen?

Az Ambit család bővült, így eligazításként egy kis táblázatot készítettem, ami kizárólag a jelenleg használt 4 féle variációban és 16 altípusban segít eligazítani, s a különbségekre épül.

Jelmagyarázat:

 • AMBIT= beépített GPS-es suunto sport óra típusa
 • 2 vagy 3= modellverzió. A 3-már iPhone kompatibilis és úszás közben is méri a pulzust
 • R= Running, azaz főként futáshoz tervezték, sebesség és pedálfordulatmérő nem kapcsolható hozzá, egy edzésen belül nincs sportágváltás
 • S= Sport, több sportághoz használható, van benne sportágváltás is.
 • Peak: outdoor multisport verzióval állunk szemben, amiben dupla az akkumulátor üzemidő, barometrikus a magasságmérő, van benne barométer is. Lényegében az S verzió bővített akkumulátoridős kiadása barométerrel. Magashegyi túrákhoz is ajánlott.
 • HR vagy HRM= pulzusmérő övvel rendelkező csomag
 • Blue, White, Black= szín
 • Sapphire= sapphire kristályüveggel rendelkező altípus, ha nincs megjelölés, akkor sima kristályüveg a számlap.

 

 

AMBIT2 R

AMBIT3 S

AMBIT3 Peak Black

AMBIT3 Peak Sapphire

Megjelenése

FORGALOMBAN VAN

FORGALOMBAN VAN, kivéve Sapphire

FORGALOMBAN VAN

FORGALOMBAN VAN

 

Típusok Black és White Black, Blue, White majd Sapphire Black Sapphire
Listaár 74 500 HUF 104 300 HUF 134 100  HUF 164 900 HUF
Listaár pulzusmérővel 89 400 HUF 119 200 HUF 149 000 HUF 178 800 HUF
         
Lencse/ számlap Mineral cyystal Mineral crystal Mineral crystal  Sapphire Crystal
Akkumulátoridő 15nap/25óra/8óra 15nap/25óra/8óra 30nap/50óra/15óra 30nap/50óra/15óra
Vízállóság 50 m 50 m 100 m  100 m
pulzusmérő típusa ANT, ANT+ Bluetooth Smart Bluetooth Smart Bluetooth Smart
periféria típusa nem kapcsolható Bluetooth Smart Bluetooth Smart Bluetooth Smart
Barometrikus magasságmérés    
Barometrikus légnyomás grafikon    
Hőmérsékletmérés    
Napkelte/ napnyugta    
Viharriasztás    
Ár-Apály funkció    
POI pontok 100 250 250 250
Útvonalak 30 útvonal 100 útvonal (10000 Útvonalpont) 100 útvonal (10000 Útvonalpont) 100 útvonal (10000 Útvonalpont)
Navigációs lista Kategória szerinti lista ABC elnevezésünk szerinti ABC elnevezésünk szerinti ABC elnevezésünk szerinti
Edzés közben sportágváltás  
Virtual Partner® (edzés egy digitális ellenféllel) rátölthető APP 
Edzés utáni analízis sportágakra lebontva  
Kerékpáros ANT+ wattmérő kompatibilitás  
Úszás sebesség
Úszás típus felismerés  
Hosszszámolás és távolságmérés 0/
Úszás csapásszám  
Úszás közben pulzusmérés  
Lépésfrekvencia  
iPhone kompatibilis  

 

 

KIS TÖRTÉNELEM

A Suunto-nak már több próbálkozása is volt a pulzusmérős órák terén, de nem sikerült kivívnia megbecsült helyét a piacon a Polar és a Garmin márkák mellett. Érdekes volt a Suunto közeledése a sport/ pulzusmérős órák terén. Tudta mindenki a Suunto-ról, hogy tud órákat gyártani, hiszen a búvárkompjúterei a legjobbak a piacon, majd a magashegyi óráknál is maradandót alkottak a CORE modellekkel. A Suunto prémium kategóriát állított és állít elő, mind a búvár, mind a magashegyi óráknál, mégis a pulzusmérős óráknál a műanyag "gagyit" erőltették a Suunto t majd a Suunto M sorozattal. Persze hosszú távon nem sikerült áttörni a piacon, aki ismerte a suunto-t az kitartott mellette, de a konkurencia jobb órákat gyártott.  Az áttörésre 2012 közepéig kellett várni, ekkor jelent meg az AMBIT széria első tagja a Suunto AMBIT. Ez a modell már prémium anyagokból készült, számítógépes kapcsolata, webes felülete is megújult, s az óra működése is egy forradalmi elképzelést valósított meg. 

Magas kategóriás óráknál probléma a menürendszer bonyolultsága, ezáltal nehéz használhatósága, lassúsága. A Suunto ezt a problémát nem szokványos módon oldotta meg, azaz nem egy logikus többszintű menürendszert hoztak létre, hanem egy kétmenüs és egy számítógépről is állítható működtetést.

Miről is szól ez? Az óra működtetése 100%-ban állítható számítógépről. Így átlátható, könnyen szerkeszthető az óra működtetése. Ez piros pont, hiszen ilyet eddig senki nem alkotott, azaz a POLAR RS800cx széria részben erre épült, de akkor még nem voltak sportprofilos* órák. Az óra menürendszerét is kétfelé vette a Suunto. A felső menürendszerben láthatjuk a naponta használt menüpontokat, mint: edzés indítás, edzés napló, navigáció, visszaszámlálók- időzítők. Az alsó menürendszerben vannak a heti-havi rendszerességgel használható menüpontok, mint a: működési beállítások, telefonos kapcsolat, kiegészítő párosítások, személyes beállítások, légnyomás érzékelő működése.

*sportprofil: edzés megkezdésénél ki kell választanunk azt a sportágat, melyet űzni fogunk, s az adott sportági előzetes beállításaink szerint fog működni az óra. Azt a perifériát kapcsolja csak be, amire az adott sportágban szükségünk van.

Így a menürendszer gyors- mivel nem többszintű, mint az átlagos nagykategóriás óráknál, gyors- mivel nem minden beállítás érhető el az óráról (kb:35%), s gyors- mivel logikus a felépítés, lényegében használati utasítás nélkül is könnyen kezelhető az óra.

balról AMBIT3 jobbról Ambit2. A betűtípus változott és a lünetta

Az óra tehát kivitelileg a prémium kategóriák csúcsa lett, funkciójában volt olyan konkurens termék, aki viszont többet tudott. Tudni kell, hogy a Garmin sportágspecifikus órákat gyárt, a Polar egy-egy sportágra gyárt órát, s kevés a multisport órája, a Suunto viszont az Ambit modellel mindent egyben akart, s ez sikerült is neki. Tehát, ha egy magashegyi órát keresek, akkor az Ambit lesz a legjobb, ha egy sportórát, akkor az ambit lesz az egyik legjobb, ha egy exclusive órát, akkor az ambit lesz a legjobb, ha egy jó úszó órát, akkor szintén az ambit lesz a legjobb. Mivel az ambit megjelenése részben a POLAR* cég hiányosságára is épült, így gyorsabban terjedt a piacon, mint ahogy a legmerészebb álmában is gondolta volna.

*POLAR: a legnagyobb és a legismertebb pulzusmérő órákat gyártó Finn cég. Felsőkategóriás órái kiválóak, viszont a világ felgyorsult, s nem tette lehetővé azt, hogy egy felső kategóriás órájukkal 7 éven keresztül üljenek karba tett kézzel. Az innovációra sajnos 2014 július végéig kellett várniuk a Polar rajongóknak a V800 személyében.

 

KAPCSOLAT

Itt két dologra gondolok, amikor erről az óráról írok.

Elsődlegesen kapcsolat a periféria, azaz a sebesség/ pedálfordulat/ pulzusmérő öv és az ÓRA között. Itt a Suunto Ambit3 Bluetooth Smart jelátvitelt használ. A Suunto jelátvitelben már több verziót alkalmazott, míg eljutott a Bluetooth Smarthoz. A piacon 2 féle rendszer van jelenleg: ANT+ és Bluetooth Smart. A többi jelátvitel nem rendszerszerű, azaz nem hálózat, hanem csak egy egy márka saját rendszere, így kicsit zsákutca. A Bluetooth Smart előnye az ANT+-al szemben, hogy okostelefonokkal is kompatibilis a periféria, azaz a pulzusmérő övem tud a telefonommal is kommunikálni megfelelő APP használatával. Hátránya a bonyolultsága és az energiafogyasztása. Míg egy ANT+ rendszer egyirányú, azaz a pulzusmérő öv beszélget az órával, az óra pedig a számítógéppel oda vissza. Addig egy Bluetooth Smart kapcsolatban mindenki mindenkivel tud beszélgetni, ami 50%-al több hibára is adhat okot. Az energiafogyasztása a Blutooth Smart rendszereknek sokkal jobb, mint a korábbi Bluetooth Ready vagy sima Bluetooth, de még nem közelíti meg az ANT+ alacsonyabb energiafogyasztását.

Suunto Smart belt. Sok cég készített már Bluetooth Smart mellkaspántokat, mégis a Suunto gondolta át logikusan az elvárásokat. Tartós, igényes, használható pántot gyártott, melynek belső memóriája is van, amikor a mellkaspánt nem látja az órát (pl. víz alatt)

Maga a modul a legkisebb lett a piacon, ez nemcsak súly, hanem kényelem is. A modul térfogata harmadára csökkent.

 

A textil pánt része igen igényes és tartós. Igaz a legdrágább a piacon, viszont ár-érték aránya mégis a legjobb.

 

Másodlagosan az ÓRA és a webes elemzőszoftver közötti kapcsolatot. Ami 4 részből áll.

 1. Az óra és a számítógép között kábelkapcsolattal, mint az Ambit és Ambit2 modelleknél is megtalálható. Itt minden jel oda-vissza leszinkronizál. Az óráról az edzések feltöltődnek, a számítógépről a beállítások, update-ek felkerülnek az órára.
 2. Majd a Suunto Ambit3 Bluetooth Smart kapcsolatával iPhone 4S, iPhone 5c, iPhone 5S és iPhone 5 használatával is használható. A telefonos Mobile APP használatával az edzéseink adatai feltölthetőek, az óránk összes működési beállítása módosítható.
 3. A telefonunkkal fotózott, videózott médiák, amiket edzés közben veszünk fel, bekerülnek az adott térképpontra, s megjelennek az edzésnaplóban. 
 4. Edzés közben megjelennek az sms-ek és bejövő telefonhívások, így eldönthető, hogy a bejövő hívás miatt megállítom e edzésem, mert fontos személy hív, vagy nem. A kapott sms-ek is módosíthatják edzésünk, s láthatjuk, hogy ki küldte azt, s fontos lesz e számunkra, hogy egy edzést félbeszakítsunk.

 

CSOMAG

Ambit2 előd és az AMBIT3 utód. A letisztulás a dobozon is látható

A dobozt nyitva semmi nem változott

A hátlapon látható egy kis felirat: Bluetooth. Ez árulkodik a jelátviteli rendszer változásáról.

Az óra gombjai és részletei nem változtak

Az óra betűtípusa változott, de hogy melyik jobb, azt döntse el mindenki maga. Használható mindkettő persze

 

KÉPEK

Mivel volt már Ambit-om és Ambit2-m is, így az Ambit 3 használata már nem okozott nehézséget

Az egyik fő különbség az Ambit2 és Ambit3 közt, hogy az Ambit3 Bluetooth adatátvitelt használ mindenben, azaz az óra és a perifériái közt is (ami lehet pulzusmérő öv, kerékpáros sebességszenzor, kerékpáros pedálfordulatmérő szenzor, futó sebességmérő szenzor)

Az óra iPhone kompatibilis 90%-ban. Amit nem tudunk telefonos APP-on keresztül állítani azok a  sportági óraműködések. 

Tehát az óra erénye az is, hogy 10 sportágat tud kezelni, amit egyedileg elnevezhetünk. Egy sportághoz max 8 képernyőt állíthatunk be, képernyőnként 3 sorban láthatjuk a beállított adatokat. Az alsó sorban 5 adatot állíthatunk, így egy sportághoz ( 8 x (3+4))=56 adatot választhatunk. Sportáganként 3 APP-ot használhatunk, azaz 3 saját képernyőadatot szerkeszthetünk.

 

NAVIGÁCIÓ

Az Ambit3 elődjéhez képest már 250 POI pontot tud megjegyezni, ami az előző 100-hoz képest előrelépés, bár mindkettő szerintem sok. Útvonalból is többet tud, 30 helyett 100-at kezel. Persze a movescount programban lehet ettől jóval több POI pontunk vagy útvonalunk, s csak azt használjuk az AMBIT3-ban amit kipipálunk a programban. Ami többlet van, mint lehetőség az sosem rossz, de mégsem ebben látom a nagy fejlődését navigációs téren a suunto-nak. 

POI pontjai eddig kategorizálnunk volt kötelező, ami nem rossz, de a listát az órában a POI pontjainkból a kategórianév adta, s nem az általunk adott megnevezése.

Tehát a HOME kategóriában tarthattuk a közeli ismerőseink címét, névvel ellátva. Most ez megfordult, a POI pontlistám kategória ikonképe mellett látom az általam megadott nevet, majd az, hogy mikor neveztem el az adott POI pontot. Nagyon megkönnyíti a használatát az órának. Eddig bele kellett mennem az adott POI pontba, hogy megnézzem, hogy az adott POI kategóriában hogyan neveztem el a helyet.

 

 

 

SOFTWARE

A webes programja az AMBIT3-nak is, mint minden okosabb Suunto terméknek a mouvescount.com.

Saját felhasználónévvel regisztrálunk, létrehozzuk profilunkat.

Ha ezzel készen vagyunk, akkor egy illesztő kis szoftvert kell a gépünkre telepíteni, hogy az óra szinkronizálása egyértelmű legyen a számítógépünk számára.

 

A képre kattintva találjuk a MAC-es Moveslink letöltést. (Intel-alapú Mac-es verziószám 10.6 vagy újabb OS X) 
A képre kattintva találjuk a WINDOWS-os Moveslink letöltést.  (Windows XP, Vista, Windows 7, Windows 8)

 

Az órát egy speciális Suunto usb-s kábellel kötjük össze a számítógéppel (PC vagy MAC). Ez a kapcsolat szerintem a legbiztosabb, ha kötözködni szeretnék, akkor az 1 méter hosszú kábel furcsa a mai laptop világban, de egy asztali géphez pont jól jön.

 

BLA BLA BLA ide jön a szoftver leírása érdekes részeket kiemelve

 

iPhone APP

Az első olyan pulzusmérős óra, mely letölthető lett okostelefonra a Garmin EDGE 510, majd jöttek sorra (Garmin EDGE810, 1000, FR620, Fénix2, Vivofit) majd jött a POLAR a LOOP-al és a V800-al. 

A Suunto lemaradt, de lényegében az AMBIT3-at megelőző konkurensek csak az edzés letöltést oldották meg. Az AMBIT3 ezen túllépet 2 vonalon is. Egyrészt a számítógépről testre szabható lett az AMBIT3 működése és sportági beállításai. Másrészt az applikáció direktbe kezeli az AMBIT3 pulzusmérő övét a SMART BELTET. Mondhatni, hogy ezt a POLAR vagy a GARMIN is tudja, de sajnos nem úgy, ahogy nekünk felhasználóknak szükségünk lenne rá. Azaz a Polar Beat kezeli a pulzust, de nem kezel távolság adatokat a telefon gps-én keresztül sem, mivel egy direkt visszabutítást csináltak a funkciók szétválasztásához a Polar Beat és Polar Flow program formájában. A Garmin is beállt a butított applikációk sorába. Létrehozta a connect garmint, ami nem kezel térképadatokat. S létrehozták a garmin ifit alkalmazást, ami meg nem kezel pulzusmérési adatokat. A Suunto lépett. Csakúgy, mint az AMBIT kigondolásánál nem mérlegeltek. Megalkodtták azt az órát, melybe számukra nincs kompromisszum, s nem az árat, hanem a tudást és a szolgáltatást fejlesztik logikusan. Így van ez a Suunto Mouvescount APP is, ami tényleg mindenre gondol.

MOVESCOUNT APP jelenleg csak iPhonnal működik (iPhone 4S, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5, iPhone 6)

 

Miután letöltöttük az ingyenes APP-ot, regisztráljuk magunk a movescount-ba saját felhasználónevünkkel és jelszavunkkal

A movescount app egyelőre csak iPhone 4s, 5s, 5c és 5-re elérhető. Androidos verziót ígér a suunto, de jelenleg nincs.

A 2.0 verziónál elég sok dolgot fejlesztett a suunto. A termék, azaz az Ambit3 megjelenését 2014 szeptember 1-re ígérték. Boltunkba 2014 augusztus 28-én érkezett az első Ambit3. 2014 szeptember 1-én jelent meg a használati útmutató és szeptember 1-én jelent meg a movescount 2.0 verziója is. Tehát komolyan vették a dátumot, nem úgy, mint a POLAR a V800-as megjelenésével, ahol 6x csúsztatott, majd kihozott egy olyan órát, mely úszási funkciója csak 2014 októbertől lesz elérhető. 

tehát byby 1.1.0 verzió és hello 2.0 verzió. Nem sorolom fel miket tettek bele az új verzióba, mert két A4-es oldal lenne.

 

A telefon beállításában a Bluetooth kapcsolatot be kell kapcsolni

Az AMBIT3-at választva összepárosíthatjuk először az órát a telefonnal. 

 

Miután a kapcsolat sikeres 2 menüpontot láthatunk:

SETTINGS- itt állíthatunk be mindent, ami az óra működtetésével kapcsolatos

SPORT MODES- itt szabhatjuk testre az órában használt sportágakat és egyes sportágak képernyőit, felosztását

A SETTINGS menü is elég könnyen kezelhető

AMBIT3-az óra működtetési beállításai

Heart Rate- pulzusmérő öv beállításai

Edite Profile- személyes adatok beállítása

Support- segítség és magyarázatok

Tour- képes bemutató az APP-ról

Log in- belépés felhasználóként

Cancel- mégsem

Párosíthatunk a movescount APP-hoz pulzusmérő övet, ami lehet Suunto Smart belt és más Bluetooth Smart pulzusmérő szenzor is. Kipróbálva működik a MIO LINK, Polar H6 és Polar H7 is.

Saját profilunk a movescount app-ban

Saját profilunkban minden állítható, mintha a nagy movescount.com programban lennénk

Edzéseink elemezhetőek, visszanézhetőek a movescount app-ban is

Létrehozhatunk edzéseket a movescount app és a pulzusmérőnk segítségével is, azaz kihagyhatjuk az órát.

Az AMBIT3 óra settings menüjében állítható be az óra működési paramétere

Ha már állítható az óra, akkor legyen minden porcikája a telefonos app-nál is egyenértékű a movescount programéval

a mérési formátumok beállítása

AMBIT3- SPORT MODES-ban vagyunk. Itt állítható sportáganként be az óra kijelzője. Egy sportághoz maximum 8 képernyő. 1 képernyőhöz maximum 3 adat. S egy sportághoz maximum 5 egyéni APP*.

*egyéni APP=Suunto AMBIT órák minden típusa programozható. Létrehozhatunk tetszőleges bonyolultságú és formátumú adatot a kijelzőre. Legegyszerűbb példa: Vitorlázáshoz szeretnék sebességet mérni. A vitorlázásnál a sebesség formátum: csomó. Kiszámolása pedig=pillanatnyi sebesség (km/ó) x (1 / 1.852). Így ha 30km/ó-val megyünk, akkor azt osztani kell 1,852-vel, s így 21,6 csomó lesz a végeredmény. Természetesen ennél jóval bonyolultabb képletet is összerakhatunk. Akár a POI távolsága arányában a kívánt átlagsebesség csomóban, hogy a POI szerinti napnyugtára odaérjünk.

Egyéni APPlikációk természetesen ingyenesen készíthetőek és letölthetőek, itt lehet bogarászni.

Futás sportág első kijelzőjének 3 sora

Itt 6 kijelzőt láthatok, állíthatok, törülhetek, vagy hozzáadhatok még

Sok, azaz minden adat közül lehet választani

Távolság, pulzus és magasságmérési adatok szépen sorban

Hőmérséklet, stopper, óra működtetés

Kerékpáros erőmérő

multisport módban külön kezeli a sportágakat egy edzésen belül. (pl. triatlon)

 

Movescount APP használatakor készíthetünk fényképeket, s ezek a képek megjelennek a pontos koordinátán az edzésünkön.

A fotón megjeleníthetjük a sebességünk (bár elég nehéz menet közben fotózni)

 

Az APP edzésenként csak 8db fotót tud rögzíteni. Ezzel nincs is gond, a probléma az, hogy jelenleg 2014.09.14-én nincs módunk a rossz képek törlésére a movescount APP használatával.

 

 

Edzéseinket megoszthatjuk könnyedén

 

 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Érdemes megemlítenünk az AMBIT3 Peak párját a kisebb Ambit3 Sport órát, s vetélytársát a Garmintól a Fénix2-t. 90%-ban egyezik a tudásuk (suunto ambit3 peak «--» garmin fénix2, de pár dolog más a két órán, s ezeket emelném ki.

összehasonlítás: ITT OLVASHATÓ