Vissza a hírekhez

Vásárlás adószámmal

2022-09-07 - 1 éve

Cégre vásárlás előnyei és hátrányai. Sokan nem tudják, de az elállási jog csak a fogyasztókat illetik, illetve a jótállási idő is ...

Elsőként nézzük meg ki minősül fogyasztónak, hiszen csak a fogyasztókat illeti meg a 14 napos elállás.

A Polgári Törvénykönyv és a 45/2014. (II.26.) kormányrendelet alapján csak a magánszemélyek (természetes személyek) minősülnek fogyasztónak. Csak a fogyasztókat illetik meg internetes vásárlás esetén a fogyasztói jogok (így az indokolás nélküli elállás joga is).

Mit vesztünk, ha cégre vásárlunk?

Több márka is jóideig 1 éves jótállással adta el termékeit, de 2021 január 1-től Magyarországon ársávok szerint változik a fogyasztóknak szánt közelező jótállási idő.

Azaz

  • 100eFt alatt 1 év
  • 100eFt-tól 250eFt-ig 2 év
  • 250eFt felett 3 év a közelező jótállás fogyasztóknak.

Ha cégre vásárolunk, úgy 1 év feletti jótállási időt csak a gyártó tud adni, illetve a hazai forgalmazó. Ez így van nálunk is, hiszen a Garmin alapból 1 év jótállást adott a Magyraországon forgalomba hozott termékeinek. Ez továbbra is megmarad, de amennyiben a 100eFt-os ársávból felfelé kilépünk, mint fogyasztók, úgy a jogszabályt veszi át a Garmin is.

Érdemes átgondolni, ha elszámolunk egy 100eFt feletti terméket cégre, azaz adószámmal vásárlunk (adószám nélkül már nem lehet), úgy jótállási időt vesztünk, illetve webshopos vásárlásnál nem jár a fogyasztóknak megszokott 14 napos elállási idő.

 
  Erény Hátrány
Céges vásárlás az ÁFA mindenképp NAV nem örül, Könyvelő nem örül, nincs elállási jog, jótállási idő kevesebb
Magánszemély vásárlás van elállás a vásárlástól, jótállási idő 100eFt feletti termék esetén 2 év, 250eFt feletti termék esetében 3 év Adózott pénzből költessz

 

 

Érdemes tájékozódni weboldalunkon, vagy a Fogyasztóbarát oldalán: https://fogyasztobarat.hu