Vissza a hírekhez

Placeholder image

Garmin Fénix 7 és Epix kisokos

2022-01-17 - 2 éve

Epix / Fénix 7 kisokos, hogy egyszerűen átlásd a Garmin felső kategóriás 2022-es újdonságait.

ZERGE eligazítása a Fēnix 7 és Epix órapalettán.

A Fēnix 7 termékpaletta átláthatóságát tudásszint szerint fognám meg. Az EPIX-et több helyen megemlítem, de a végén adok egy kis összefoglalót.
Tudni kell, hogy a Fēnix sorozatnak van méretmegjelölése, azaz S (small) méret, a normál méret jelölés nélküli, míg az X (XLarge) méret.

ÖKÖLSZABÁLY: Hölgyeknek S méret, uraknak normál méret a sima 7, míg uraknak nagyobb kivitel X.

 

VERZIÓK

A Garmin a Fénix szériára még 3 órát épített:

  • Epix széria: AMOLED kijelzős óra, melyben nincs napelemes rátöltés és csak 47mm-es méretben lett elérhető.
  • Quatix 7 széria: Hajós/Vitorlás verzió, melynél lett AMOLED és lett 7X méret is. Tudása a Fénix 7-re épül.
  • Tactix 7 széria: Katonai verzió, melynél csak 51mm-es méret létezik, napelemes vagy sem, illetve a speciális mesterlövész óra a Ballistic.

A három méret 3 különböző (látható) képernyőméretet eredményez: 30,4mm (S), 32,02mm (normál), 35,56mm (X).

A méret kihatással van az akkumulátor és a napelem (solar) méretére is - ahol van solar jelölés!!!

Minden Fēnix 7 Sapphire modell solar paneles is, az Epix modellnél nincs solar rásegítés.

Az alábbi táblázat mutatja pontosan az üzemidő-különbségeket egyes üzemmódokban.

Van egy extra üzemidő, mellyel még nem foglalkoztunk, ami a MULTI-BAND GNSS jelvételre vonatkozik. Ez kizárólag a Fēnix 7S Sapphire, 7 Sapphire, 7X Sapphire és Epix Sapphire modellek tudása. Lényege az, hogy a GPS, Glonass, Galileo műholdjeleket egyidőben használja, de csak azon jelekkel dolgozik, melyek direkt és erős jelek. Nincs visszaverődő vagy gyenge jel. Ez a technológia nagyon pontos sebesség/tempó-, távolság- és pozíciómérést ad számunkra. Itt nagyságrendi az előrelépés, azaz óriási lépés ez a technológia használata a civil szférában, amit eddig csak katonai használatban lehetett elérni. A Garmin belső prezentációja ezt tartja az elmúlt 10 év legnagyobb technikai újításának.

De itt jön egy kis kitérő! Van ennek a Multi-Band GNSS-nek egy előszobája, amit minden Fēnix 7 és Minden Epix tud. Ez az ALL SATELLITE SYSTEM kifejezés, ami a Multi-GNSS más néven! Ez annyit tud, hogy minden GPS rendszert használ (GPS, Glonass, Gallileo), a jeleket erősség szerint súlyozva, de itt még nincs az a technikai újítás, hogy figyelmen kívül hagyja a tükröződő - visszaverődő jeleket.

Összefoglalva:

  • Multi-GNSS: több műholdrendszer egyidejű használata (minden Fēnix 7 és Epix tudása)
  • Multi-Band GNSS: műholdrendszerek egyidejű használata és visszaverődések kiszűrése (csak a Sapphire Fēnix 7 és Sapphire Epix tudása)

EPIX KITEKINTÉS

Az Epix modell lényegében egy Fēnix 7 óra, átmérője 47mm szintén, annyi különbséggel, hogy AMOLED a kijelzője, ami elképesztően szép, de a szépség sok energiába kerül, így üzemideje alacsonyabb, ahogy a fenti táblázatokban láthatjuk. Az Epix modelleknél nincs Solar napelem használat.

Van 2-féle felületkezelés itt is: 

  • sima Steel, azaz acél, ami a lünetta anyagára vonatkozik (rátölthető térkép, 16GB memória, acél lünetta, "csak" multi-GNSS vevőegység
  • Sapphire, ez a számlap anyagára vonatkozik (előre feltöltött Európa térkép, 16GB helyett 32GB memória, acél helyett titán lünetta és hátlap, Multi-GNSS mellett Dual-Band GPS használat, azaz még egy fokkal pontosabb, mint a Steel változat).

Tehát csak a Sapphire kristályüveges tud Multi-Band GNSS pontosságot. Az Epixeknél is a Sapphire modellre eleve rá van töltve a Topo Európa térkép, ami 10,8GB s a memória 32GB, míg a sima Epixen nincs rátöltött térkép, ezt nekünk kell letölteni (egyszerűen Wi-Fi vagy számítógép kell hozzá), a belső memória itt is 16GB.

Összefoglalva egy gyönyörű képernyőt láthatunk, mely olvashatósága miatt kiüti a Fēnix 7X nagyobb képernyőméretű láthatóságát, azaz olvashatóságát is. Az üzemidő beesik erősen, s vigyázni kell a táblázattal, mert nem evidens az Epixnél, hogy "always on", azaz állandó látható képernyőt használunk-e vagy sem.

Az állandó képernyőhasználatot nem javaslom 3 dolog miatt:

  1. sok energiába kerül, ami csökkenti az üzemidőt
  2. a programkódjában azért van képernyőfrissítés és -altatás, hogy ne égjen be a képernyő. Edzés közben nyugodtan használjuk, edzésen kívül nem javaslom.
  3. a harmadik megjegyzés egy technikai megközelítés. Amikor magamhoz emelem az órám az óra számlapja bekapcsolódik állítható fényerővel és időtartamra, azaz 60% fényerőt kérünk 8 másodpercig, sőt ez természetesen állítható, hogy alvás közben ezt ne tegye, csak gombhasználat legyen. A "magamhoz emelem az órát"-algoritmus javítva lett az eddigi órákhoz képest, így nagyon jó az érzékenysége, azaz mindig úgy működik, ahogy azt elvárjuk.

 

TUDÁSSZINTEK

Elsőként az óra gyorsasága tűnik szembe még a Fēnix 6 felhasználóknak is, azaz nagyobb processzort kapott a széria.

  • STANDARD*
    A standard modelleknél nincs Multi Band-GNSS, azaz extrapontos GPS-jelvétel.
    A standard modelleknél a számlap Gorilla Glass, azaz kristályüveges, mely ellenálló ugyan, de karcolható.
    A standard modelleknél nincs előre feltöltött térkép, de rátölthetünk megkötés nélkül régiókat a világból, de csak 16GB-ig.
    A standard modellek lünettája rozsdamentes acél.
    A standard modellek csak akkumulátorból dolgoznak, nincs napelem bennük.
  • SOLAR
    A solar modelleknél nincs Multi Band-GNSS, azaz extrapontos GPS-jelvétel.
    A solar modelleknél a számlap Gorilla Glass, azaz kristályüveges, mely ellenálló ugyan, de karcolható.
    A solar modelleknél nincs előre feltöltött térkép, de rátölthetünk megkötés nélkül régiókat a világból, de csak 16GB-ig.
    A solar modellek lünettája rozsdamentes acél.
    A solar modellek akkumulátor mellett napelemes rátöltést is használnak, ami a 7-es modelleknél már jelentős 25-30%-ot jelent a korábbi 10%-al szemben (Fēnix 6 Solar) .
  • SAPPHIRE
    A sapphire modellek extrapontos GPS-jelvétellel rendelkeznek, azaz van bennük Multi Band-GNSS.
    A sapphire modelleknél a számlap Sapphire, azaz karcolhatatlan.
    A sapphire modellek előre rátöltött TopoActive Európa térképpel rendelkeznek, de rátölthetünk megkötés nélkül további régiókat a világból.
    A sapphire 
    modellek akkumulátor mellett napelemes rátöltést is használnak, ami a 7-es modelleknél már jelentős 25-30%-ot jelent a korábbi 10%-al szemben (Fēnix 6 Solar) .

*Az Epix Slate Grey modell ide tartozik.

 

ÚJ FUNKCIÓK (Fēnix 7 széria és Epix széria)

  • ÉRINTŐKÉPERNYŐ
    Minden Fēnix 7 és Epix modell érintőképernyős és nyomógombos használatú. Az érintőképernyőt 3 felhasználásnál lehet korlátozni: Edzés közben, alvás közben és mindig kikapcsolva.
  • ÓRA BEÁLLÍTÁSA A TELEFONRÓL
    Edzésprofilok és napi funkciók használata állítható és személyre szabható a Garmin Connect appon keresztül is.
  • STAMINA
    Kerékpározás vagy futás közbeni új funkció, mely azt mutatja meg, hogy az adott intenzitás mennyi ideig vagy milyen hosszan tartható fenn.
  • UP AHEAD
    Navigációs funkció, mely kihasználja az érintőképernyő rugalmas kezelését, így egy POI pont kijelölésével azonnal megtudhatjuk, hogy az milyen távolságban van tőlünk és mikorra érnénk oda. Valamint az előre feltöltött tracken elhelyezhetsz tetszőlegesen pontokat pl. italvételi lehetőség vagy éppen egy QR kód, s tevékenység közben az óra megmutatja, hogy az adott pontig milyen távolságot kell még megtenni. 
  • ELEMLÁMPA (kizárólag a Fēnix 7X modellekben elérhető)
    Az eddig megszokott óraképernyő maximális fényereje zseblámpaként már a múlté. A Fēnix 7X modellekben az óra felső részén 2 LED lámpa aktivizálódik, melynek állítható a fényereje és színe is (fehér vagy piros). Beállítható futó funkcióban automatikus működésre, így karunkat előre lendítve fehér, míg hátra piros lámpa villan, lépésfrekvenciánknak megfelelően. Az elemlámpa nem gyenge fénye meglepett minket is.

 

KISEBB ÚJÍTÁSOKat két csoportra osztom:

ÓRA FUNKCIÓJA

  • Minden gomb köré perem került, ezzel csökkentve a véletlen gombnyomásokat.
  • Minden órára ingyenesen letölthetünk világszinten térképeket, láthatjuk azok méretét, így az órához igazíthatjuk mit használunk és melyik régiót nem.
  • A térképek és az óra frissítései wi-fin keresztül is rendelkezésre állnak, s kapunk értesítést minden újdonságról.
  • Minden órán sí- és golftérképek is vannak.
  • A Garmin SkiView térképeken az üdülőhelyek és a pályák nevei is megjelennek.
  • Optikai pulzusmérőjét a Venu 2-től örökölte, mely ELEVATE 4. generáció.
  • Optikai mérője eddig műanyag gyanta, mostantól üveg borítást kapott.
  • Kiteboard és Windsurf sportprofilok megjelentek, melynél HRM-PRO mellkaspánttal a 3D-s mozgások is rögzítésre kerülnek.
  • SpeedPro funkció szörfösöknek.
  • Az érintőképernyő miatt átalakították az órán a térképkezelést, mely Map Manager névre hallgat.
  • Garmin Health Snapshot, magyarul Egészségi pillanatkép (mellyel már a Venu 2-nél találkozhattunk) funkció megjelent, melyet magunk indíthatunk. Ez egy 2 perces mérés, s átfogó képet kapunk a kardiovaszkuláris állapotunkról: pulzus (HR), a szívfrekvencia-variabilitás (HRV, melynél SDRR és RMSSD mérést is használ), a véroxigén, a légzés és a stressz mérőszámokkal. Ezt rögzíti a Garmin Connect is számunkra.
  • Gyári óraszámlapnál mi választjuk ki, milyen adatot szeretnénk látni (ez a funkció Fenix 3-tól megvan), most viszont az adott adaton tartva újjunk megnyitja annak menüjét. Pl. : Magassági adatok, barométer, heti edzéscélok, pulzusszám, időjárás, lépésszám, edzettségi állapot, Vo2 max, akku üzemmód, szolár töltés, értesítések, stb, tehát a legtöbb widgethez így is hozzáférhetünk.
  • Adatmezőknél grafikus megjelenés (talajérintési idő, edzéshatás mérő stb.)
  • Connect IQ alkalmazások telepítése (erősen limitált) 

ALKALMAZÁS ÚJ FUNKCIÓJA

  • Alacsony óra akkumulátorszint riasztás telefonon is
  • Nepkelte / napnyugta riasztás az időponthoz viszonyítva
  • Adatvédelem:  bejövő értesítés csuklómozdulattal vagy start gombbal nyitható.
  • Sportprofilok hozzáadása és törlése
  • Sportprofilok totál kezelése: adatképernyők, riasztások, térképhasználat, útvonal, automata funkciók, stb. kezelése a telefonon keresztül is
  • Vezérlőmenü testreszabása
  • Számlapok testreszabása

TEMPÓMÉRÉS

Garmin Forerunner 945 kontra Fēnix 7X Sapphire.

2022. január 17-ig a Forerunner 945 volt a legpontosabb jelvételű órája a Garminnak. 18-án megjelentek a Fēnix 7 és Epix sorozat Sapphire modelljei, amiben a legfejlettebb vevőegység található.

Az eltérés hatalmas a Multi-Band GNSS pontossága a tempómérésben is elképesztő.

WEBES ÖSSZEHASONLÍTÓNKAT ÉRDEMES HASZNÁLNI!

Garmin Fenix 7s Standard széria

Kis női multisport óra. Érintőképernyő és nyomógomb használat, beállítások az app-on is, letölthető...

Garmin Fenix 7 Standard széria

Fénix 7 alapmodellje ez a multisport óra. Érintőképernyő és nyomógomb használat, beállítások az app-...

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar széria

A legnagyobb 47mm-es Fénix. Zafír lencsével, DLC bevonatos titán lünettával, napelemmel 73 órás GPS-...

Garmin Epix széria (Gen2)

AMOLED kijelzős, maximális tudással rendelkező óra, solar rátöltés nélkül. Kijelző-felbontása a legj...

Garmin Quatix 7X Solar Sapphire

A legnagyobb férfi óra a 7X verzióknál, ami 51mm-es korona átmérőjű titán óra. Solar rátöltéssel ren...

Garmin Tactix 7 széria

Speciális GPS-okosóra, taktikai funkciókkal, beépített zseblámpával, útvonaltervező TopoActive térké...