Vissza a hírekhez

Garmin Pay

2019-03-12 - 5 éve

A Garmin PAY, azaz fizess óráddal érintésmentesen

Az érintéses NFC fizetés ma már elég elterjedt a bankkártyát használók körében, s igen egyszerű vele fizetni. A Garmin ezt tovább fejlesztette, s mindez arra alkalmas Garmin órával1 is használható lett. 

Tehát az órád1 szoftverére áttöltünk (Garmin Connect mobile APP) a meglévő kártya adatait, s fizetsz a kasszánál az órádat a POS terminálhoz érintve. A biztonság természetesen itt is megvan, hiszen minden nap elkéri 1x az óra a Garmin Pay-en beállított PIN kódot, sőt, ha az órát levesszük csuklónkról, úgy ismét elveszíti a PIN kódot, s ismét kérni fogja, ha fizetünk vele.

 

A Garmin Pay alkalmazás révén kihasználhatod Garmin okosórádat bankkártyaként, ami azt jelenti, hogy könnyedén fizethetsz érintéssel működő termináloknál. Ez nagyon praktikus lehet, ha nem szeretnél vagy nem tudsz magaddal vinni egy bankkártyát. Képzeld el például, hogy futás közben hirtelen kedved támad egy süteményhez vagy üdítőhöz, vagy akár a strandon, ahol a pénzügyeidet biztonságosabban kezelheted.

Kompatibilis eszközök listáját itt találod nálunk: KATT IDE

Mivel a Garmin Pay funkciónak hardveres követelményei vannak, nem támogatott eszközök esetén nem lehet a szolgáltatást szoftverfrissítéssel aktiválni.

Garmin PAY

ELFOGADOTT KÁRTYÁK

A szolgáltatás zavartalan működéséhez elengedhetetlen, hogy a Garmin Pay és a bankkártya kibocsátója között érvényes megállapodás létezzen. Jelenleg a magyarországi bankok közül a K&H, OTP, ERSTE kártyái kompatibilisek közvetlenül a Garmin Pay szolgáltatással. Ha más bank által kibocsátott kártyával rendelkezel, ez a probléma viszonylag könnyen orvosolható, mivel több független pénzügyi szolgáltató Revolut, Transferwise, Curve, Genome fizikai vagy virtuális kártyái is működnek a Garmin Pay alkalmazás alatt. Ezek közül a Revolut a legnépszerűbb szolgáltató, amely gyors és egyszerű regisztrációt kínál, valamint valóban ingyenes havi számlavezetést és kártyás fizetést biztosít, továbbá egyéb díjai (pénznemek közötti átváltás, átutalás stb.) is igen kedvezőek. Ezáltal a Garmin Pay valóban költségmentesen használható.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a szolgáltatók teljesen független pénzügyi vállalkozások, és nincs kapcsolatuk a Garminnal azon kívül, hogy a Garmin Pay működését támogatják. Ennek megfelelően mindenféle havidíj, díjköteles szolgáltatás és az általuk kibocsátott bankkártyák egyéb paramétere a konkrét szolgáltatóval való kapcsolatfelvétellel érhető el. Az a Garmin óra1 pedig lényegében csak azt "játssza el" a rendszerben, mintha maga lenne az adott bankkártya. Innen kezdve minden a konkrét pénzügyi szolgáltató hálózatában és rendszerében zajlik.

GARMIN PAY HASZNÁLATA

A szolgáltatás konfigurálása a Garmin Connect Mobile alkalmazásban történik. Ha az óra1 Bluetooth-on keresztül csatlakozik a telefonhoz, akkor a készülék saját kijelzőjén hozhatod létre a pénztárcát. A létrehozáskor egy négy számjegyű PIN-kódot kell megadnod, ezt fogod használni később az óra Pay funkció aktiválásához. Fontos megjegyezni, hogy ez a PIN-kód teljesen független a bankkártyád PIN-kódjától! A üres pénztárcához hozzá kell rendelned a megfelelő bankkártyát, ehhez szükségesek a kártyaadatok (kártyaszám, lejárat dátuma, CVV-kód – a háromjegyű kód a kártya hátán). Ettől kezdve a kibocsátó bank határozza meg, hogy mi történik, de általában egy megerősítő kód érkezik SMS-ben, amit meg kell adnod a befejezéshez. Ha az SMS nem érkezik meg, fordulj a kártyát kibocsátó szolgáltatóhoz, mert az üzenet tőlük származik.

Ettől a pillanattól egy percig az óra bankkártyaként működik; érintheted a terminálhoz.

Könnyebbség, hogy a 15eFt feletti vásárlásoknál is elegendő az óra feoldása, táhát nincs szükség újjabb PIN megadásához, ezzel gyorsítva és könnyítve a vásárlást. Ha leveszed a csuklódról az órát, a megadott kód "lejár", és a következő fizetésnél mindenképpen újra meg kell adnod. Illetve ugyanez a helyzet minden reggel, azaz a PIN kódját a Garmin Pay-nek az óra nem jegyzi csak aznap éjfélig.

 

módósítva: 2023.11.26. Zerge


 

 

 

1A Garmin Pay-t használó beszerezhető órák listáját itt találod.
Ha már forgalomból kivont Garmin órát szeretnél megnézni, hogy kompatibilis-e, úgy azokat itt találod.