Vissza a hírekhez

Garmin HRM-FIT teszt

2024-02-15 - 2 hónapja

Sajnos nem mindent tudunk kipróbálni, főleg nem egy nőknek fejlesztett pulzusmérő mellkaspántot, ezért a népszerű triatlon edző, Sasi Gabi segítségünkre jött tapasztalataival

Sasi Gabi véleménye Feketén-Fehéren a Garmin HRM-FIT pulzusmérőról!

CSAK NŐKNEK!

Hát odasüssetek, mert itt van a Valentin nap! 
Szívecskék folynak a csapból is, mi? Nos, kapcsolódjunk hozzá és legyen egy beszámoló a Garmin HRM Fit pulzuspántról, mert ha stílus van, akkor minden van! Milyen jeles nap ez elmesélni, hogyan szerepelt ez az új, dizájnos, kifejezetten nők számára tervezett pulzuspánt!

Spoiler: Nem csak az edzés dobogtatta meg a szívemet, hanem maga a pánt is. Nekem nagy kedvencem lett, de próbálok tárgyilagos lenni a beszámolóban és objektíven tényeket is közölni (okok, néha kis elfogultságot nézzetek majd el).

Akkor pedig következzen most:

GARMIN HRM-FIT BESZÁMOLÓ

Kifejezetten nőknek tervezett pulzuspánt, melyet a sportmelltartód alá rögzíthetsz.

 Közepesen vagy erősen tartó sportmelltartóhoz tudod használni az előző okok miatt.

 A sportmelltartó hatékonyan tartja a szenzorokat a helyén, így biztosítva a pontos méréseket anélkül, hogy a mozgás korlátozva lenne vagy kellemetlenséget okozna. Ezáltal zavartalanul folytathatod az edzést, miközben megkapod az információkat a pulzusodról és a teljesítményedről.

 A Garmin HRM Plus-hoz hasonlóan tudja a futásdinamikai adatokat és nagyjából ugyanazokkal a funkciókkal bír, nincs jelentős eltérés közöttük.

Nem vagyok egy túlságosan komfortzónában élő leányzó, a hagyományos, mellkast körbeölelő pulzuspántokkal is simán végigtoltam extrém ironman-eket is (érts: 16-19 órán keresztül volt rajtam a pánt), aztán a kidörzsölődéseket később meggyógyítottam. Abban is szerencsés vagyok, hogy viszonylag rinocérszbőröm van és a mellkasi részen csak nagyon ritka esetben, vagy tizenórás használat vége felé dörzsöl ki a pánt. Egyetlen kényelmetlenebb dolog, hogy sportmelltartó egyébként is van rajtam, az alá felvettem mindig a HRM-Pro pántot és ha terepen futottam a hátamon zsákkal, akkor bizony a gerincem melletti bőrfelületet kb. így megemésztette a három anyag folytonos egymáson elmozgása. Emiatt az utóbbi probléma miatt vetettem szemet erre a pántra, merthogy nem mindegy a terepfutós zsák alatt van-e még egy pánt, vagy sem. Erre a problémámra kerestem elsősorban megoldást, aztán az az igazság hogy többet is kaptam ettől a pánt kivitelezéstől, mint gondoltam volna.

Azt gondolom akkor objektív egy ilyen teszt, ha leírom tárgyilagosan a testalkatom, mellkasszélességem, a használt sportmelltartó típusát és a pulzuspánttal próbált ruhák, futózsákok fajtáit. Hiszen minden nő más adottságokkal rendelkezik, sokszor a testalkatunk befolyásolja mit találunk kényelmesnek és mit nem.
  • Nike Indy, S méretű sportmelltartó, 80/B méretre megfelelő tökéletesen. Ez a sportmelltartó közepes tartást ad.
  • Testalkatra a sajátomon tudtam tesztelni a GARMIN HRM-Fit-et. Alacsony a testzsírszázalékom, kis kosárméretem van. Egészen biztos az aktuális testalkat befolyásolhatja az érzeteket, ez a teszt során optimálisnak modható volt, kevés testzsír, nagy izomtömeg.
  • Minden ruhatípussal próbáltam a pántot, nem csak márkában voltak különbségek, hanem fazonban és anyagvastagságban is. Mínusz 10 fokhoz öltözve terepfutáshoz három rétegben épp úgy használtam a pántot, mint görgőzés közben csak bringásgatya-sportmelltartó kombós ruházatban.
  • Salomon Advanced skin 12 és 5 futózsákokkal teszteltem, a hagymányos és nem a "női" fazont használom ezekből.
  • A következő sportoknál használtam: jóga, erősítés, aszfaltos egyenletes alapozó futás, hegyi résztáv, hosszú, 3-5 órás terepfutások sok szinttel, kinti bringásedzés, Zwift-es görgős edzés minden fajtából (még 3 órányi bekönyöklős görgőzés is). Nem használtam a pántot úszáshoz, mert medencében ez a típus nem ajánlott.
Ennyi rizsa, na akkor jöjjön a lényeg!
 
Én komolyan veszem a sportot, ez van. Számomra nagyon fontos a lehető legpontosabb pulzusadat. Legnagyobb kételyem ezzel kapcsolatban volt, hogy vajon kellőképpen rögzíti-e a sportmelltartó a szenzorokat ahhoz, hogy jó mérést tudjon produkálni. Éééééés igen! ~3 hét és ebben cirka 60 órányi edzésmunka alatt egyszer sem volt fals mérés. Tudom ezt onnan, hogy edzőként dolgozom, a saját adataimat is mindig csekkolom a Training Peaks-ben mert hát kíváncsi vagyok, na. Kiszúrom a téves méréseket. Egyetlen eggyel sem találkoztam ezalatt a cirka 3 hét alatt. Random mindenféle edzés pulzusdiagrammját a képek között megtalálod. Mindent elmond szerintem. A piros a pulzusgörbe, a ciklámen színű vonal pedig a watt-ot mutatja. Futni is Stryd-dal futok, így a legreálisabb az összehasonlítás úgy gondolom. 
 
 
A GARMIN HRM-Fit-et 3 műanyag kapoccsal kell rögzíteni a sportmelltartóhoz. Az egyetlen dolog ez volt, ami a kipróbálás előtt nem tűnt jó megoldásnak. Féltem hogy túlságosan "kidudorodnak", beleakad a kezem, a felsőim, a zsákom. Esetemben az oldalsó két kisebb kapocs pont olyan helyre esik, ahol semmit sem zavart, nem esik a karom útjába, még a futózsákok se találkoznak vele sehol elöl, akármennyire is legyenek telipakolva az első zsebeik. Pedig a Téli Mátrára az első zsebekben egy-egy fél literes softflask, gélek, kocsikulcs, mobiltelefon, sótabletta, meg a jóistentudja még mi volt pakolva. Nem, a kis oldalkapcsok bár kiálltak a test síkjából, de holt térben voltak. 
Az, hogy ez a 3 kapocs kívülről testsíkból kiáll, egyetlen helyzetben kényelmetlen, az pedig a jóga és az erősítés. Olyankor számomra egyébként sem lényeges a pulzusadat, nem is szoktam pánttal mérni, mert még a Garmin HRM-Pro is zavar a szegycsontomnál elöl, de a HRM-Fit konkrétan ne akarja rajtam mérni a pulzust amikor jógázok vagy erősítek. Hason fekvéskor gyilok, oldalfekvéskor gyilok, a kis oldalsó csatok belevájtak a bordáimba. Nekem erősítéshez és jógához köszönöm, nem fog kelleni, kényelmetlen, a mozgásforma milyensége miatt nem optimális ezekhez.
Bringázásnál? Hát aközben viszont nem is éreztem hogy pulzuspánt lenne rajtam. Kinti bringázás országútival, görgőzés bekönyökölve időfutammal, semmi gond. Koskormány alsófogásban, fékkaron fogva a kormányt felül, időfutamra ráhasalva, tökmindegy. Nulla darab probléma, mégcsak a pulzuspánt létének érzékelése se volt meg.
 
 
 

Tartottam attól, hogy az a 3mm, amivel a pánt a sportmelltartóhoz alulról rögzítés miatt kicsit kilóg, kidörzsölést fog okozni, de ez a félelmem is alaptalannak bizonyult, nem is észrevehető viselés közben. Számomra azonban a legjobb, de tényleg a legjobb és a game changer ebben a pántban, hogy NEM DÖRZSÖLTE KI A HÁTAM terepfutáskor. Végre semmi, legyen rajtam akármekkora futózsák. Hát úúúúristen. Bocs, engem megvett ez a pánt ezzel. Többen írták, hogy elsőre furcsa, hogy nem érzel a mellkasod körül plusz egy szorítást, csak a nőknél már jól megszokott sportmelltartó gumírozást, de alatta semmit. Hát nekem ez nemhogy furcsa nem volt, hanem egyenesen felszabadító érzés. Főként a hegyi résztávnál, hiszen amikor csőmaxon rombolsz felfele és minden lyukadon levegőt vennél, a mellkas kitágul mindig és te jó ég, hát végre szabadon tágulhatott. Nem éreztem, hogy rászorít a bordáim körbeölelő típusú pulzuspánt. A Garmin HRM-Fit még ilyenkor se mozdult el, a szenzorok a megfelelő helyen voltak, a sportmelltartó gumírozásának tágulását lekövette a pánt és el se mozdult.

Összegezve, az eddigi 3 hétből származó tapasztalatok:

A felvétele egyszerű: "vakon" és kényelmesen felpattinthatod a sportmelltartódra. Számomra sokkal egyszerűbb a HRM-Fit-et felvenni és levenni, mint a hagyományos pántokat.

Hátránya lehet, hogy a kialakítása miatt hiányzik róla az a plusz textil felület, amelyre a CORE szenzort lehetne illeszteni. Habár ez a technológia még nem terjedt el teljes mértékben (guglizz rá, ha nem tudod, mi ez), azért sajnos erre a pántra nem fogod tudni felhelyezni.

Nemhogy nem akadályoz a 3 kapocs, hanem én kb észre se vettem a létezésüket futás és bringázás alkalmával. Erősítés, jóga, meg mindenféle hason- és oldalon fekvős dolgokat kívánó sportokhoz viszont nem kényelmes.

Tényleg nem érzem, nőként számomra felszabadító érzés, hogy nincs egy plusz pánt, ami még a sportmelltartó gumírozásán kívül is szorítana.

A HRM-Fit esetében az elemcsere opcióját már egy jobb módszerrel oldották meg a Garmin mérnökei. Nem kell többé a régi 4 db csavar segítségével ki- és becsavarnod az elemfedőt, hanem egy pénzérmével elforgatható "csapóajtós" megoldással. Ez praktikusabb, könnyebb és rugalmasabb elemcserét tesz lehetővé.

A testalkatod valóban befolyásolhatja, hogy számodra kényelmes lesz-e a HRM-Fit használata. Sajnos még nem láttam olyan lehetőséget, ahol lenne opció a kipróbálására, de nagy szükség lenne erre. Ahány nő, annyi testalkat, és csak a saját testalkatomról van tapasztalat a pánttal kapcsolatban, de az legalább jó. Szélesebb mellkasra az oldalsó kapcsok biztosan máshova esnek, a pánt kialakítása fix, és ezeket a kapcsokat nem lehet mozgatni. Ezért érdemes kipróbálni, mielőtt megvennéd.

Én is tartok egy "hagyományos" pulzuspántot, mert vannak olyan sportmelltartóim, amelyek gumírozása alacsonyan van. Tudod, az a divatozós típusú, nyáron felsőruházatként is funkcionáló hosszított sportmelltartó. Arra például nem lesz használható a HRM Fit, mert a gyomorszájamhoz kerülnének az alul csatolt szenzorok. Ez nem praktikus. És igen, a gyengébb tartású sportmelltartók nem fogják megfelelően tartani a HRM Fit-et. Valóban, legalább egy közepesen tartó sportmelltartóra lesz szükség.

Az, hogy a műanyag kapcsok élettartama milyen, passzolom, az 3 hét alatt nem derülhetett ki. De iszonyatosan masszívnak tűnnek, majd frissítek, ha esetleg rommá törnének.

Összességében nekem ez a pánt nagy szerelem lett, tényleg egy kényelmesen használható megoldás nőknek! Persze, meg férfiaknak is, akik elég bátrak sportmelltartót felvenni. Pontos mérést produkál, alig érzed viselés közben, és könnyű a le- és felvétele.

Mi kellhetne még? Igyekeztem sokmindenre kitérni, de ha lenne kérdésed, vagy más tapasztalatod a HRM Fit-ről, ragadd meg a billentyűzetet és írd le nekem jól! Köszönöm a zerge.hu-nak, hogy a megjelenéskor már hozzájuthattam a pánthoz. És nem, nem szponzorált tartalom, csak önérdekből kivitelezett teszt, mert pont egyébként is kellett egy új pánt.

Garmin HRM-Fit™ pulzusmérő öv

Kifejezett női pulzusmérő öv, mely a sportmelltartóhoz erősíthető. Futódinamikát is mér arra alkalma...

Garmin HRM-Pro™ Plus mellkaspánt

Prémium kategóriás pulzusmérő mellkaspántot keresel, mely pontosan rögzíti az edzésadatokat? Ne ker...