Vissza a hírekhez

Placeholder image

Instinct Esports «Gamer világ»

2020-10-23 - 3 éve

A Garmin az Instinct Esports órájával belépett a virtuális világba! Integrálódhatsz a játékba, majd lépj a szabadba. OLVASÁSI IDŐ < 3 percen belüli

Nos, amit alább olvashattok, az nem a gyári marketing szöveg lesz. :) Minden esetben, amikor megjelenik egy új termék, nem a technikai infókat szeretném boncolgatni, hiszen arra minden termékoldalunkon ott a SPECIFIKÁCIÓK fülecske. Nézzük messzebbről a Garmin elsőre igen szokatlan, de kétségtelenül izgalmas bejelentését.


A kategória érdekes, mivel a GAMER világban idejüket töltő emberek szeretik a technikailag magas minőséget, és érthetően fogékonyak az újra. A Garmin két lépést is tett feléjük, melynél maga a steamelés számomra a meglepőbb. Ez abból áll, hogy feltelepítünk számítógépünkre (ami csak Win10) egy programot, ez lesz a Garmin ST3AMUP!, ami integrálja a játékba a pulzusszámunkat és a stresz-szintünket. Hogy erre szükség van-e, nem tudom, de amint megtudtam a hírt átküldtem Máténak, aki nálunk a szoftveres, s csak annyit írt vissza:

- Az igen! Beszarok: e-sport óra!

Az óra amúgy tényleg érdekes, hiszen sok apró dolggal vizsgálja az embert, még akkor is, ha épp számítógép előtt ül. A napi aktivitás, pulzus, megmászott emeletszám, stresszint, pulzoximéter, kalóriaszám, intenzív mozgásidő, Bodybattery (ami követi a töltési és merülési idejét testünknek) illetve az emelt színtű alvásmonitorozás. Az óra amúgy tényleg újszerű, hiszen sok apró dolggal vizsgálja az embert, még akkor is, ha épp számítógép előtt ül. A napi aktivitás, pulzus, megmászott emeletszám, stresszint, pulzoximéter, kalóriaszám, intenzív mozgásidő, Bodybattery (ami követi a töltési és merülési időket) illetve az emelt színtű alvásmonitorozás. Ez eddig egy kellemes hétköznapi órának tűnhet, mely bejövő okostelefonos értesítéseivel, 2 hetes okosóra használattal (egy feltöltéssel ennyit működik) egy normál óra is lehetne.

 

Egy erős katonai szabvány szerint felépített óra hardweresen, míg szoftveresen kemény outdoor
funkciók várnak, s természetesen a pontot a Garmin ST3AMUP! teszi fel a Gamereknek.

 

OUTDOOR

Amint kivisszük az órát a szabad ég alá megtapasztalhatjuk az extrém funkcióit és sportos megjelenésének okát.

Kezdjük azzal, hogy egy MIL-STD810 katonai szabvány szerint nyüstölhető óráról beszélünk, melynek süllyesztett a számlapja, nyomógombos természetesen, de ennek oka később derül ki. A számlap sokaknak felűnhet, hogy nem színes, de ennek is megvan az oka. A felbontása ennél a számlapméretnél (23x23mm) 128x128pix, ami negyon részletgazdag, mintha tollal húzták volna a betűket. A monokrómitást csakis az üzemidő előnye és az ár miatt építették az órába, s talán még az az érdekes, hogy napfénynél is igen jól olvashatjuk a Transfektív kijelzőt. Az óra magashegyi vonalon sem a középosztály még a Garminnál sem. Barometrikus magasságmérés, viharriasztás, barométer trend, napkelte és nyugta, holdfázisok, szürkületi időpontok GPS koordinátákon, iránytű, hőmérő, sőt kapcsolható külső hőmérőt is kezeli igen egyszerűen WIDGETEK-ből az Instinct.

Emellett beérkezik a nyomvonalas navigáció, melynél ugyan vaktérkép van, de a Garmin Explore APP-al használva, még térerő nélkül is, tervezhetjük merre menjünk, sőt visszaküldi az óra a GPS adatokat a telefon térképére, ahol átlátható lesz minden, ami körülvesz helyzetünkhöz képest. Ha útvonaltervező programmal használjuk (pl. Komoot), az sem gond, 1 lépcsőben inetgrálható bármely gpx file az órába. Ha elindítjuk a navigációt, az óra jelzi, ha letérés van, képernyőt vált, láthatóvá teszi merre kellene menni, csipog, rezeg, sőt megjeleníti a felvitt POI pontokat is a nyomvonalunk mellett. A viharriasztás is állítható különböző légnyomás különbésgekre, mely az utóbbi 3 órában változott. Ez az óra kiránt minket a külvilágba!

Outdoor tevékenységek sora is vár, mint a túrázás, sziklamászás, horgászat, vadászat, hajózás, ahol tengeri mérföldben adja a sebességet vagy épp a beetetési helyet menthetük el. Tehát egy igen fránya, kemény órával állunk szembe, mely nem szab gátat az extremitásnak.

 

SPORT

Az óra nem a konditermekbe és a lépcsőzőgépeken lesz kihasználva az biztos, bár ilyen alapfunkciói is vannak. Az outdoor sportok erősek, azaz nyíltivizi úszástól a futás és bringa több változata mellett a túrázás, sziklamászás, sí, snowboard, evezősportok is fellelhetőek az órában. A GPS-es 16 órás működési idő, a csuklós pulzusmérés, s az igen sokféle kiegészítők hozzáadása elég nagy szabadságot ad. Kerékpárszenzorok, külső hőmérők, pulzusmérő övek mellett például inReach eszközzel is párosítható, s természetesen millió féle óraszíj közül választhatunk. Az óra amúgy nemcsak az amerikai GPS, hanem a Galileo és Glonass műholdakkal is kompatibilis. 

 
MIT NEM KAPUNK?
  1. Nem kapunk színes kijelzőt, mert az sokat fogyaszt, így inkább a 2 hetes okosóra üzemmóddal lehet vagizni egy iwatch-al szemben.
  2. Nem kapunk érintő képernyőt, így cserébe vakon használható lesz az óra, s nincs olyan nagy sár sem, mely eltántorít az óra használatától.

 

MIT KAPUNK?

Természetesen a Garmintól megszokott dolgok totál testreszabhatóak, ennek megfelelően három részre bonthatjuk az óra használatát:

  1. napi viselet
  2. sport
  3. pihenés- alvás

Itt egyedileg állíthatjuk be az óra működését, hogy épp fogad-e hívásokat vagy kijelzi az sms-ket. 5-100% közt állítható be a háttlérvilágítás időkorlátja és intenzitása, sőt megadhatjuk azt is, hogy csak napnyugta után és napkelte előtt szeretnénk, ha így működne. 

+2 NAGYON SZERETHETŐ FUNKCIÓ
  1. Vezérlőmenü: melyet mi szabunk testre, azaz a bal felső gomb hosszú megnyomása hozza elő ezt a körbe gördítős ikonsort, ahova betehetünk olyan funkciókat, mint a stopper, vagy visszaszámláló, ébesztőállítás, világítás állítás, más időzónák, telefon megcsörgetése, gomblezárás, gps-es időszinkron, elemlámpa, stb.
  2. Parancsgombok: melynél mi dönthetjük el, hogy mely gomb vagy gombkombináció hosszabb lenyomásával milyen funkciót indítsunk. Itt választható stopper, visszaszámláló, MOB, világítás, metronóm, POI pont mentés azonnal és sok más.

 

SZUMMA

Mindezeket átnézve az volt az érdekes, hogy a Garmin az egyik legerősebb ár-érték arányban lévő outdoor óráját húzta elő a gamer felhasználóknak, s nem egy érintőképernyős, AMOLED-es VENU modellre esett a választás. Maga  a lépés is vagány, s úgy gondolom, hogy céltudatos embereknek igen jó választás lesz ez az óra, akár a számítógép előtt ülve, akár a hegyi patakban félig elmerülve. Nincsenek csiri-csáré funkciók, nincs mellébeszélés, itt értékes funkciókat kapunk, melyek könnyen és átláthatóan használhatóak.

 

 

Zerge

2020-10-22