Vissza a hírekhez

Placeholder image

Üzemidő 2 óra alatt

2020-12-04 - 3 éve

2 órán belüli órát dob piacra a COROS. Az üzemidő 30 óra, de egy maratont 2 órán belül csak ezzel futhatnak. 

„A COROS támogat a céljaim elérésében, hogy „Felfedezhessem a tökéletességet!”

Nagyon boldog vagyok, hogy együtt közelebb vihetjük a világot a tökéletességhez.

--- Eliud Kipchoge        

A „sub-2”, azaz „kettő alatt” kifejezés minden futónak mást jelent. A gimnazista középtávfutónak a 800 métert, azaz két kört a futópályán. A hobbifutónak a 2 óra alatti félmaratoni kihívást – 21.1 km-t kb. 5:40-es tempóban.  Sokaknak azonban egészen új értelmet nyert a kifejezés, mégpedig azáltal, hogy megdőlt a 42.2km-es maratoni táv rekordja 2 óra alatti idővel. Senki sem gondolta, hogy ez emberileg lehetséges, azonban Eliud Kipchoge, a COROS legújabb nagykövete képes volt rá.

Kipchoge egy fantasztikus sportoló, aki nagyszerű ember is egyben. Közös célunk, hogy ledöntsük a sportolók határait, s ezt fogalmaztuk meg mottóinkban is: „Mindenki képes rá & Fedezd fel a tökéletességet!” ‑ ez teszi együttműködésünket tökéletessé. Kipchoge az a jelenség, akivel már azelőtt számolni kellett, hogy hihetetlen, 2 óra alatti idejével világhírnévre tett volna szert. Kenyában született és most is ott edz, a kenyai nemzeti válogatott néhány tagjával és a profi NN Runnig Team tagjaként, akiket a COROS hivatalos partnerként GPS-es sportóráival támogat.

 

 

Eliud Kipchoge karrierjét 5000m-es futóként kezdte, mely távon 2003-ban aranyérmet szerzett a párizsi világbajnokságon, mindössze 18 évesen. Sikerét a következő olimpián két ezüsttel, majd a négy évvel későbbi vb-n egy bronzzal folytatta. Azonban igazán akkor írta be magát a futás történelmébe, amikor 2013-ban a maratoni távra váltott.

Még soha, senki nem futotta le olyan gyorsan a maratont, mint Kipchoge, aki a 2018-as berlini olimpián, hitelesített pályán 2:01:39-es idővel világrekordot állított fel; 2019-ben pedig egy speciális kísérlet, a bécsi INEOS 1:59 Challenge keretében 1:59:40-es idővel elsőként és egyedüliként tudott beférni a 2 órás álomidő alá.

Az idei, rendhagyó év után – melynek során nem csak mi, de Kipchoge is nélkülözni volt kénytelen edzőtársait és a versenyeket is, már készen áll, hogy megszerezze második olimpiai maratoni aranyérmét is (az elsőt Rióban nyerte 2016-ban). S bár címvédő bajnokként és világcsúcstartóként számos riválisra számíthat, van azonban egy nem is olyant titkos fegyvere a felkészüléshez: a COROS PACE 2.

„Nem tudok óra nélkül edzeni. Maratonista vagyok, aki ha hosszú futásokra indul, a lehető legkönnyebb felszerelést szeretné magával vinni. A COROS gyártja jelenleg a legkönnyebb órát a piacon, és ez a kényelem számomra fontos. Olyan érzés, mintha nem is viselnék semmit a csuklómon.”

Miután az elmúlt hónapokban már a PACE 2-vel edzett, Kipchoge tudja, hogy számos teljesítménymutatója és hasznos funkciója mellett a PACE 2 pehelysúlya (29g) és a hihetetlen akkukapacitása a lehető legjobbat fogja kihozni belőle.

„Az éjszakai üzemmód (Night Mode) egyszerűen szuper. Általában elég korán kelek, és még nagyjából 30 percet sötétben futok a pályán. Amint megpillantom az órámon a fényt, már készen is állok az edzésre, az órám minden tud, amire szükségem van. Az éjszakai mód nagy segítség számomra az edzések során, reggelente pedig különösen.”

 

Az éjszakai mód fontos szerepet játszik Kipchoge felkészülésében. Mivel a háttérvilágítás folyamatosan be van kapcsolva, így mindig látja az összes adatot az órán, amikor hajnalban futni indul. A háttérfény automatikusan kikapcsol napkeltekor, ezzel tartalékolva az akkumulátor üzemidejét.

 

 

„A POD rendkívül sok információval szolgál. A legfontosabb, hogy jelzi, mikor kell pihennem. Megmutatja a lépéseim hosszát és a két lábam közti eltéréseket. Nekem ezek fontos adatok.”

Általában anélkül nem leszünk profi sportolók, hogy ne értettük volna meg az edzés alapjait, még ha ehhez edzőre is van szükségünk. Kipchoge lelkes tanuló, aki folyamatosan tanulmányozza az edzésadatait, hogy jobb futó lehessen.  Különösen érdeklődött a COROS POD iránt, hogy ő és a csapattársai még több olyan létfontosságú adatot tudjanak rögzíteni, amelyek segítségével egészségesebbek és edzettebbek lehetnek.

„A COROS órában van edzéstervezés, és ha nincs is edződ, kiválaszthatsz egy edzéstervet. Például felkészülhetsz egy maratonra. Kiválasztod a maratoni edzéstervet, amely rendkívül egyszerűen követhető, rákattintasz, betöltöd a tervet és már indulhatsz is. Következő nap pedig újra megnyithatod az edzéstervet és ott folytathatod, ahol abbahagytad. Nagyon hasznos funkció azoknak, akiknek nincs lehetőségük edzővel edzeni.”

Bár Kipchoge számára sok nagyszerű lehetőség adott, hogy segítse a felkészülését, beleértve az edzővel történő készülést is, még számára is tagadhatatlan, hogy mekkora előnyökkel jár, ha kész edzéstervekhez férhetünk hozzá az órán. Kipchoge ezeket a funkciókat nem csak futás közben, hanem az erőnléti edzései során is használni tudja, amelyek felkészülésének szintén fontos részét képezik.

 

 

„Nagyon örülök, hogy észrevételeimmel részt vehetek az óra fejlesztésében.  Tippeket adhatok, hogy milyen technológiákkal bővítsük, amelyek még egyszerűbbé teszik, hogy csak fel kelljen venni és rögtön lehessen indulni edzeni. Nagyszerű érzés, hogy – akár szóban vagy írásban – de a legőszintébben megoszthatom a visszajelzéseimet a COROS csapattal.”

 

A világ legjobb maratonfutójaként, valamint az NN Running Team többi versenyzőjével együtt, akik több távon és terepen is világrekordokat állítottak fel, Kipchoge a COROS sikereihez is nagyban hozzájárul. Visszajelzései segítenek a legjobb GPS-es sportórák és a leginnovatívabb edzéstechnológiák megalkotásban, nem csupán az élsportolók számára. Rendkívüli megtiszteltetés számunkra, hogy egy olyan tehetséges és egyedülálló személlyel dolgozhatunk együtt, mint Eliud Kipchoge, és amely együttműködésből a COROS felhasználók is csak profitálhatnak.

 

 

COROS PACE 2 Premium GPS Sport Watch