Vissza a hírekhez

Placeholder image

Multi-Band GNSS kontra Multi-GNSS

2022-03-02 - 2 éve

Mit jelentenek a fogalmak? Milyen készülékek rendelkeznek ezzel? Érdemes-e emiatt drágább órát venned?

Zerge véleménye, tisztázzuk a fogalmakat és nézzük a méréseket.

Arra kérek mindenkit, hogy bátran írjon nekünk, tapasztalatokat vagy épp helyesbítéseket a zerge@zerge.hu-ra. Fontos számunkra, hogy a marketing anyagok és funkció felárak tényleges használható tudáskülönbségen múljanak. 


 

Elsőként a fenti képet értelmezzük.

Bal oldalon

látható az eddigi pozíció mérés pontatlanságáról egy ábra, ahol a visszaverődő jelek miatt hibás pozíciók és emiatt hibás tempókat mutathat az óra

Jobb oldalon

látható az, hogy a Multi-Band kiszűri a visszaverődő jeleket, s emiatt lett pontos a pozíciónk és a tempónk is.

Nos ez az újítás erős felárat eredményez a GPS-es sportóráknál, de valójában élesben mit tapasztalunk?

 

Fogalmak.

Multi-GNSS és Multi-Band GNSS.

 

GNSS. Globális navigációs műholdrendszer. Kezdetben a GPS volt, majd jött az Orosz Glonass majd az Európai Galileo. Itt nemcsak a tulajdonosok mások, hanem a rendszer működése is más. Akit ez érdekel utánanézhet, de sima sportolni vágyóként szerintem nem kell tovább ismernünk a kódolásokat és frekvenciákat.

 

Multi-GNSS. Multi-nak azt nevezzük, amikor egyidejűleg több műhold rendszerrel is együtt dolgozik egy eszköz. (sorry, de a GPS szó itt furcsa lenne). A legelterjedtebb műholdrendszer a GPS (USA), a Glonass (Orosz) és a Galileo (Európai) rendszerek. Kezdetben a GPS-GLONASS és a GPS-Galileo beállítások voltak elérhetőek sportórákon vagy komputereken, Kézi-GPS-ken. De páldául a Coros Vertix 2 vagy a Garmin Fénix 7 vagy a Garmin Epix sorozatú órák egyidőben 3 műholdrendszerrel is kompatibilisek. Nem ide sorolandó az RNSS, mely csak egy adott régiót szolgál ki, ide tartoznak az Indiai, Japán, Kínai műholdrendszerek. Tehát ezekre felesleges beállítani sportóránkat Európában.

 

Multi-Band. A Multi fogalma már ismert, tehát egy időben több műholdrendszer jelét is veszi az eszközünk. Itt a BAND szó sávot jelent. De fontos, hogy a sáv sérthetetlen, azaz visszaverődő jeleket nem használ, illetve a gyenge jelek feldolgozását is mellőzi. A Multi-Bandet jóval kevesebb készülék használja, jelenleg a Garmin GPSMAP 66sr, Coros Vertix 2, Garmin Fénix 7 sapphire modellek és a Garmin Epix sapphire modellek.

De nézzük az első tesztet.

A teszt résztvevői:

STRYD

egy telefonnal használva. Itt a tempó a legpontosabb, ő a referencia. A poziciót a telefon GPS jeleiből és celluális kapcsolatából nyerte a STRD alkalmazás.

Garmin Fénix 7X Sapphire

Multi-GNSS használatra állítva.

Garmin Epix (gen2) Sapphire

Multi-Band GNSS-re állítva.

Garmin Epix széria (Gen2)

AMOLED kijelzős, maximális tudással rendelkező óra, solar rátöltés nélkül. Kijelző-felbontása a legj...

A teszt lefolyása:

Az első tesztet a klasszikus Margitszigeti kör adta, sőt ebből is kettő kör, s természetesen futás közbeni a teszt. Ez amiatt volt fontos, mert a kézen az óra másképp mozog futás közben, mint kerékpáron, illetve a bringásoknál nem is volt ennyire fontos a sebesség érzékenysége. Futóknál egy tempófutásnál nagyon zavaró volt eddig az, hogy az óra tempója kileng, miközben maga a futó tempó egyenletes, így egy tempóra felépített edzés igencsak idegőrlő volt magas pulzusnál.

 

Üzemidők:

Nem mellékes infó, hogy a GPS-es üzemidők változnak a különböző beállításoknál. Ökölszabályt írok, kiindulási pont a GPS only, azaz kizárólag a GPS (USA) rendszer használata. 

Ha GPS only (GPS normál) üzemidő 100%, úgy a Multi-GNSS használata kb. 30%-al ejti vissza az üzemidőt és a Multi-Band GNSS használata 60%-al. Tehát nagyon nem mindegy milyen GPS beállításokat használunk. Tudni kell, hogy a Garmin és Coros termékeknél edzés közben is, azaz futó stopper mellett is tudunk üzemidőt változtatni. Sőt van visszajelzés is több óratípusnál, hogy milyen maradék üzemidőre számíthatunk az adott beállításnál az adott akkumulátor töltöttségi szinten.

Legnagyobb megdöbbenésünk itt fogadott. Még belenagyítva sem láttunk eltérést a 3 féle helyzetmeghatározási mód között. Nem tett a Dunába, nem dobott a túlpartra, tehát ez így rendben is van. Persze a terep nyílt, nincs hasadék, nincs tagoltság, nincs nehezítő körülmény a műholdvétel szempontjából.

Nos itt jöttek a gondok, azaz az elvárt tempó minősége nem egyezett a valós méréssel. Persze ez nem gond, ezért mérünk.

PIROS VONAL - STRYD

Szögezzük le, hogy a STRYD egy igen pontos lépésenkénti méréssel nevezhető etalonnak, azaz a piros tempó vonala korrekt. Lehet látni benne. féltáv után egy megtorpanást, melyet egy belépő gyalogos elkerülése miatt lesz még fontos. A grafikon maga recés, hisz lépésekből teszi össze, butítása nincs a kapott adatoknak megfelel.

FEKETE VONAL - Multi-GNSS

Talán ennek a vonalnak kellett volna a legpontatlanabbnak lenni, de azt láthatjuk, hogy van pár rövidke szakasz, ahol a Multi-GNSS eltér minden más méréstől, nem durva, de látható, hogy hibás jelekből dolgozik. Viszont érzékelte a megtorpanást, s lekövette a piros vonalunkat is gyönyörűen, sőt, elég finoman reagált a tempóváltozásra. összességében van 5% amikor hibás adatai miatt eltér a tempóadat, de ez nem zavaró.

KÉK VONAL - Multi-Band

Nos, ez a technológia kizárólag a legdrágább modellekbe van benne, azaz a Coros és a Garmin csúcsóráiba, illetve a Garmin legerősebb kézi GPS-be a GPSMAP 66sr-be. Ide vártuk a legnagyobb pontosságot, de mit kaptunk? A kék vonal a legszebb trendet hozza, gyönyörű a görbe, de számomra, aki, a Polar PPT5 edzéselemző szoftveren nőttem fel, butított jeleket látok. Gyönyörűen simul rá a STRDY által rajzol tempóra, mivel nem lépésből elemzi a tempót, így nincs a sok kis fűrészfog. Ez a szemnek szuper, elégedett is volnék, ha tudnám nem léptek be elém. De bizony beléptek, volt megtorpanás, melyet a kék vonal gyönyörűen kisimít.

KONKLÚZÓ

Ha azért vennél Multi-Band tudású órát, mert fontos a tempó, nem éri meg a pénzét. Ha azért vennél Multi-Band tudású órát, mert fontos a pozíció, nem éri meg a pénzét.

Ehhez természetesen hozzájön még egy megjegyzésünk, ami fontos:

A teszt a Margitszigeten zajlódott, nincsenek magas házak, nincsenek visszaverődő jeltorzulások, nincsenek szurdokok, hasadékok és nagyon magas fák. Tehát ez a tesztünk folytatódik, mert kíváncsiak vagyunk arra, mit mutat a 3 féle mérés terepen és mit mutat magas házak közt.

 

Köszönjük, hogy elolvastad!

Arra kérek mindenkit, hogy bátran írjon nekünk, tapasztalatokat vagy épp helyesbítéseket a zerge@zerge.hu-ra. Fontos számunkra, hogy a marketing anyagok és funkció felárak tényleges használható tudáskülönbségen múljanak. 

 

Zerge