Vissza a hírekhez

Placeholder image

Ultrafutó és Triatlonos óra

2017-06-13 - 6 éve

Ultra sportokhoz és triatlonosoknak, úszóknak a 920XT. Csomagtartalma teljes, azaz

GARMIN FORERUNNER 920XT TRI BUNDLE

 

NÉVMAGYARÁZAT

  • A Forerunner termékcsalád legfőképp a ciklikus állóképességi sportra vannak kiélezve
  • 920XT a legmagasabb kategória volt 2017 májusig, hiszen megjelent a FR935, de erről késöbb lentebb írok
  • TRI BUNDLE, azaz a csomagban van mellkaspánti pulzusmérő, nem is egy, hanem kettő. Az egyik egy futódinamikás és nyiltvizi úszáshoz használható, a másik egy medencés úszáshoz használható pánt

 

CSOMAGTARTALOM

Ez a csomag kimondottan futó, úszás és egyéb százarfölti sportokat kezel. 

  • óra | a 9201XT black verziója csak ezen csomagtartalommal érhető el
  • hrm-tri | pulzumérő mellkaspánt, mely futó dinamikát is tud kezelni, mindemellett úszáshoz is használható, méri ott is a pulzust
  • hrm-swim | ez a mellkaspánt kimondottan medencés úszáshoz használható belső memóriás pánt
  • töltőkábel | az óra akkumulátorát tölthetjük vele
  • használati útmutató | nyomtatott 72 oldalas magyarnyelvű kiskönyv, mely részletesen leírja az óra használatát
  • számla | a számlánkon a típuson kívül szerepel a gyári száma is az órának, ez azért fontos, mert az 1 éven kívüli, már nem garanciális support és cserelehetőséggel lehet élni

2db mellkaspánt található a csomagban. a kék kimondottan medemncés úszáshoz való, szélesebb, nem csúszkál úszás közben sem, s a belső memóriába dolgozik. A fekete mellkaspánt érdekesebb, hiszen annyiban megegyezik a swim, azaz kék mellkaspánntal, hogy méri és tárolja úszás közben a pulzust, de úszás közben mozog, így csak neoprén alá használható, azért is, mert ezzel a mellkaspánttal szárazföldön is edzhetünk, sőőt, ha futáshoz használjuk a FR920XT órával, akkor a futódinamikát is tudja.

 

 

AZ ÓRA

Mit kell tudni a Forerunner 920-ról? Elsőkörben, anniyt, hogy ez az óra egy sportprofilos óra, azaz minden felvett sportágnál egyénileg tudjuk beállítani az óra működését, kijelzőit, automatikáit, mértékegység formátumait. Multisport, mivel több sportágat is össze tudok kapcsolni egy edzésen belül. Legfőképp a triatlon van ebben a kategóriában, de egy ultrafutónál például létre tudok hozni külön nappali és külön éjszakai működést és kijelzőket, hioszen más lesz a fontos és a láthatóság más napszakokban.

Az óra üzemideje a multisport órák közt is normális, azaz 20 óra GPS és Glonass üzemmódban, 24 óra csak GPS üzemmódban és 40 óra ultratech üzemmódban. Ez egy feltöltéssel értendő. Normál óra üzemmódban és aktivitáésmérőként az óra 30 napot tud, csak óraként használva 4 hónapot.

A másik érdekesség a színes kijelző. A színeket az óra zónák megkülönböztetésére is használja, így nemcsak külcsín lesz, hanem sokkal egyértelműbb adatleolvasás. A képernyő színes, felbontása normálisnak mondható 2017-ben is.

 

SPORTPROFILOK

Fontos, hogy a garminnál is mi szabjuk testre a saját sportunkban használt képernyőket, azaz egy képernyőre beéállíthatjuk, hogy hány adatot szeretnénk látni. Minimum 1 lehet, s maximum 4, ha az óra beállításait használjuk, de letölthető az órára egyedi képernyőfelosztás is a Connect IQ ingyenes áruházból, azaz, ha nekünk 7 felé kellene osztani a képernyőt futáshoz, ezt is megtehetjük. Képernyőkből maximum 8-at hozhatunk létre, azaz 8x4 adat lehet a maximum amit edzés közben megjelenítünk. De ez még nem minden, hiszen a 920XT-hez hozzáadhatunk extra képernyőket sportáganként, azaz Futás Dinamika1 és futás dimanika 2-t, Virtuális partnert, pontos időt és térképet. A térkép lényegében nem tartalmaz térképadatokat, csak a helyzetünk, a bejárt nyomvonalat és a POI pontoakt, amik vannak vagy sem. 

Az óra csipog és rezeg is, ha értesíteni szeretne valamiről. Beállítható riasztások a következőek lehetnek: pulzuscélzóna, futás-séta időzítő- azaz váltó, tempó vagy sebességcélzóna, időintervallumrisztás, távolságriasztás (ezek hurkok, azaz pl a 4km-re beálított minden 4. kilóméterben jelez.) lépésütem, kalóriánkénti riasztás. Ezen felül beállítható pluszban itatás és evés riszatás is, amit vagy távhoz, vagy időhöz tudunk kapcsolni.Található az órában egy metronóm is, aminek a futók és evezősök örülhetnek, itt beállítható a frakvencia, s az is mikor szóljon, minden második, harmadik, negyedik, hatodik ütemre, s hogyan jelezzen, azaz hang vagy rezgés vagy mindkettő. A távolságriasztást másképp is meglehet oldani, hiszen használható az órán auto LAP funkció is, amikor a beállított távolságonként az óra köridőt rögzít, s jelez is. Az auto pause funkciót is nagyon szeretem. Itt beállíthatom az adott sportprofilban, mikor hogyan viselkedjen az edzés rögzítés. Pl kerékpárnál 5km/ó alá megy a sebesség, akkor pausolja le az edzést, ha fölé megy, akkor indítsa. Ezt MTB-nél leviszem 2km/órára, de állíthatunk 0km/ó-t is. Érdekes funkció a kijelző görgetés is, főként kerékpáron lehet hasznos, ha minden adatot szeretnénk látni. Ha hosszútávú triatlonversenyen vagyunk, akkor a nyíltvizi úszás, kerékpár és futás sportágakból áll össze a triatlon. S, ha testre szabjuk a kerékpár sportban a kijelzőgördítést, akkor megadott időközönként lapoz a képernyőink közt az óra, beállítható itt lassú, közepes és gyors lapozás is.

A sportprofil beállításhoz beállíthatjuk a GPS mintavételezését, a sebesség formátumokat, illetve energiatakarékos funkciókat is.

 

 

FUTÓ dinamika

Az óra a HRM-TRI mellkaspánttal az alábbi futódinamikai adatokat adja:

  • Lépésfrekvencia (lépéseink száma percenként)
  • Függőleges osszcilláció (periódusosan ismétlődő állapotváltozás)
  • Földöntöltött idő* (futás közben az az idő, melyet a láb lépésenként a földönt tölt, ennek mértékegysége milliszekunkdum lesz)
  • Lépéshossz
  • Talajérintési egyensúly (jobb-bal láb)
  • Föggőleges arány (függőleges súlypontemelkedés/ lépéshossz)
  • Laktátküszöb teszt 
  • Garmin teljesítőképességi állapot 
  • Streszmutató

 

ÚSZÁS

Fentebb már említettem, hogy van egy HRM SWIM (medencés úszáshoz) és egy HRM-TRI (főként triatlonra használt mellkaspánt is a csomagban) tudja az óra kezelni a pulzust vízben is. A működése igen egyszerű. Nem jeleket butít a vízben, hanem tárol. Azaz a mellkaspánt tárolja a pulzust, míg az óra figyeli az úszás dinamikát. Ehhez a beépített giroszkópja segíti. Az edzés végén az óra összeszinkronizál a mellkaspánttal és az adatokat összefésüli. Tehát amit tudni fog: úszásnem felismerés, hossz, köz, csapás, SWOLF. A medencés úszásnál használhatunk mellúszást is, nyílt vizen már csak gyors, pillangó és hátúszás lesz teljes értékű, mivel ott. De vegyesen is úszhatunk, ezt is tudja kezelni az óra. Drill naplózással is edzhetünk medencés úszásnál! 

 

KERÉKPÁR

Természetesen a hozzá adott HRM TRI mellkaspánt használható bringázáskor is, tehát méri a pulzust.  Ezen felül kapcsolhatunk az órához: pedálfordulatszám mérőt, sebesség mérőt (ekkor nem a GPS-ből veszi a sebességet, illetve használhatjuk görgőzés közben is), ANT+ kompatibilis wattmérőt.

 

KAMERA

A Forerunner 920XT tudja kezelni bármely garmin kamerát. Garmin Virb, Virb elite, VIRB X, Virb XE, Virb Ultra 30, Virb 360.

 

EDZÉSTERVEZÉS

Az edzéstervek és edzéstípusok kezelése is igen egyszerű a Forerunner 920XT óránál. Eleve ez az egyetlen márka, ahol a Training Peaks edzésterveit át léehet küldeni az órára. De ezen felül (most nem megyek bele a részletekbe) természetesen edzés típusokat is összerakhatunk. Egy tervezett edzés több szakaszból áll, így a bemelegítés, munka és levezetés, s hozzá tartotó idő vagy távolságvallum, illetve a hozzá kapcsolható zónákat állíthatjuk be. A garmin az egyedüli, ahol halmozni is tudjuk a szakaszok kívánságát, azaz például 140-155 pulzus között szeretnék futni, de 4:30-4:45-ös ezrekkel. Bármely zónából kilépek az óra jelez. Ezt más nem tudja, s igen hasznos. 

 

AKTIVITÁSMÉRŐ

Az aktivitásmérő naponta rögzíti az adatokat, melyek a napi lépésszám, a tippelt megtett távolság, a cél lépésszám, elégetett kalóriát. A kalóriamérés számlja a napi alapvető anyagcserét és az edzés alatt elégetett kalóriát is. Mozgáshiány észlelésekor az óra jelez, s kis mozgásra ösztönöz, s jelez akkor is, ha a mozgáshiányunk miatti lépésszámmal már kilőttük a passzivitást. Az óra alvásmonitorozást is kezeli elég magas szinten. Automatikus a funkció, mely két részből áll: aludt órák száma és a mélyalvási ciklusok, időtartamok idejéből. 

 

NAVIGÁCIÓ

A Forerunner 920XT az a sport óra, mely megkapta a fénix 3 testvérétől a navigációs tudást. POI pont mentés és navigáció, pályák kezelése, felrakása, követése, elmentése. Pálya és POI pontok egyidejű megjelenítése, ZOOM és pásztázási funkciók. Akinek sport közben van szükség arra, hogy kövessen egy nyomvonalat vagy biztonságba érezze magát, hisz látja hol van, merről jött, s az esetleg elmentett POI pontokat is láthatjuk az órában.

 

KAPCSOLATBAN

Az órát elsőként kábelen keresztül kell hozzákapcsolni a connect.garmin.com fiókunkhoz, melyhez a Garmin express illesztőszoftver is szükséges. Itt beállítható a látott wifi hálózatra is az óra, s onnantól onnan is meg tudja kapni a szoftveres frissítéseket, illetve az edzések lettöltését és az edzéstervek átvitelét.

Ezen felül összekapcsolhatjuk mobiltelefonnal is, s ekkor Bluettoth-on megy a szinkonizáció az óra és a mobiltelefonon letöltött garmin connect APP között. 

Természetesen a Forerunner 920XT jelzi a bejövő hívásokat, SMS-ket, e-maileket és minden zárolt képernyős jelzést a telefonról. Az értesítéseket 3 féle módon lehet kezelni, van a ne zavarj beállítás, aminél beállíthatjuk, hogy pl. 22:00-tól reggel 8:00-ig ne jelezze az óra a telefon értesítéseit. A napi viselet során pedig előre definiálhatjuk, hogy edzés közben és edzésen kívül is csak a hívásokat vagy az értesítéseket is mutassa, vagy egyiket sem, illetve hogyan jelezzen hang és rezgés vagy csak hang vagy csak rezgés.

 

AZ UTÓD TUDÁSA A FR920XT-hez képest

A Forerunner 920XT utódja a Garmin Forerunner 935 lett, mely 2017 májusában jelent meg. A 935 azonos felszereltrsége 259000Ft-os árával, majd dupla áron van a 920XT-hez képest. Nézzük a különségeket, azaz a fejlesztéseket, miben más a 935 a 920XT-hez képest.

 

MIBEN TÖBB A Forerunner 935 a 920XT-nél

  • 1,5 év évvel fiatalabb a 935-ös a 920-nál
  • megjelent az optikai azaz csuklós pulzusmérés is, ami azért sport közben nem túl pontos pulzusmérést ad.
  • 12 grammal könnyebb
  • kijelzőfelbontása 240x240px, míg a 920XT-nek 205x148pix
  • 24 óra az üzemideje normál GPS használatnál, a 920XT-nél ez 20 óra
  • aktivitásmérő üzemmódban a megmászott emeleteket is számolja
  • leghosszabb, legnagyobb szint, legnagyobb sebességű edzéseket számontartja
  • laktátküszöb és stresszmutatót is tud számolni
  • magashegyi funkciók is vannak benne: Barométer és viharriasztás, valamint automata barometrikus és magasságmérő váltás van benne, magasságriasztás, iránytű illetve külső hőmérő is csatolható
  • benne vannak a GOLF funkciók is: Távolság a green közepéig, Aktuális lyuk száma, Távolság a green elejéig , A lyuk ütésszáma, Ütéstáv mérés, Távolság mérés, Eltelt idő mérés, Lépésszám mérés, Pontozás és ponttáblázat, Layup, dogleg távolságok, helyek
  • telefonon lévő zene hangerejének állítása
  • óraformájú az óra, azaz kerek
  • a gyári TRI Bundle csomagban található a 935 Quick Release Kit (adapter, mely a csuklónkról a kormányra az órát egy mozdulattal áttesszük. Ez a 920XT esetében feláras, ami 7300Ft.

MIBEN TÖBB A Forerunner 920XT a 935-nél

  • 1,2mm-el vékonyabb
  • négyszögletes az óra, jobban felosztható a képernyő
  • Egészségpénztárra elszámolható a 920XT

 

HA TETSZETT AZ ÓRA ITT MEGRENDELHETED