Vissza a hírekhez

Placeholder image

Pulzusmérés csuklóról

2016-10-24 - 7 éve

Van e pulzusmérő öv nélküli pulzusmérő óra? Mert zavar a mellkasomon egy textil öv...

PULZUSMÉRÉS CSUKLÓRÓL VAGY MELLKASPÁNTTAL

 

 

Zerge VÉLEMÉNYE feketén fehéren ...

Gyakori kérdés boltunkban, hogy optikai, azaz csuklóról való pulzusmérés a jobb vagy a mellkaspántos. Az biztos, hogy a csuklóról való pulzusmérés jelenleg divat, amit minden gyártó ki is használ. Jelenleg a Polar, Suunto és a Garmin márkák is az optikai pulzusmérők mellé javasol mellkaspántos pulzusmérőt is. De nézzünk egy kicsit mélyebben a dolgok mögé.

 

 

PULZUS:

A pulzus hullámot 1-1 szívizom összehúzódásakor a bal kamrából az aortába lökődött vérmennyiség hozza létre. A szív percenkénti összehúzódási számát nevezzük pulzusnak. Sport közben a pulzusmérés a céljaink gyorsabb eléréséhez segít hozzá.

 

      

 

OPTIKAI (csuklóról)

SZÍV ELEKROMOS JEL (mellkaspántos)

 

 

pulzusmérési elv

a csuklónkon vett perifériás pulzust a bőr átvilágításával méri az óra/ karkötő, a lüktetést a hajszálerek tágulással reagálják le, amit egy algoritmus segítségével mutat az óra/karkötő

a szív elektromos jeleit veszi a mellkaspánt, s átlagosan mindig az utolsó 4 ütés átlagát mutatják az órák/ karkötők (így 180-as pulzusnál is olvasható lesz a pontos pulzusunk)

Pulzusmérés helye Csuklós vagy felkar/alkar Mellvonal alatt
slágerkérdés "mennyire pontos"

azt szoktuk mondani, hogy, ha egy pulzustartományba edzünk, akkor jól használható a perifériás pulzusmérés, ha gyors pulzusváltozásaink vannak, azt nehezen és lassan követi le az optikai mérés.

EKG pontos

ár

átlagban az optikai mérés 15eFt-al drágább.

jó ár

üzemidő

átlagban az optikai pulzusmérők üzemideje fele 

200 üzemóra és feletti üzemidőt tud a pulzusmérő öv eleme (típusfüggő), így átlagban az óra üzemideje határozza meg a használati időt.

kényelem

az órát a csuklónkra úgy kell feltenni, hogy ne lötyögjön, így lesz jó a mérés. Ha valami van a kezünkben (evezőlapát, kettlbell, bringakormány, stb) akkor a csuklócsont fölé kell tolni az órát/ karkötőt a pontos méréshez. Ekkor a hideg idő lesz a legnagyobb ellenség, hisz a csuklónk totál szabadon kell legyen, hogy lássuk is mennyi a pulzusunk.

A mellvonal alatt hordjuk az övet, ami valakit zavar, valakit nem. Az órát/ karkötőt oda tesszük, ahol nekünk kényelmes. Ezen felül olyan szíjat használunk, amit csak szeretnénk. Egyes gyártók pl Garmin árul bőr és fém szíjakat is, amiket optikai pulzusméréssel nem lehetne használni.

vastagság

átlagban 1-4mm-el vastagabb minden olyan óra/ karkötő, mely optikai pulzusmérést tud

Az óra vastagsága normális, típusfüggő

kerékpár

kerékpár kormányra nem tudjuk feltenni az órát/ karkötőt, mivel nem tud ott pulzust mérni

lehet kapni több megoldást is, hogy a kerékpár kormányunkon láthassuk az óra/ karkötő adatait

úszás

egyik nagy cég sem javasolja, mert pontatlan a mérés

Polar V800 HRM, A300 HRM, FT7, FT4, FT1, RS300x órái mérnek mellkaspánttal vízben is pulzust. A Garminnál csak a Fénix3 és a Forerunner 920XT tud külön mellkaspánttal pulzust mérni vízben. A Suuntonál az összes Ambit3 HRM típus.

rendszeres kiadások

nincs rendszeres kiadás, hacsak meg nem unjuk a pontatlan mérést, s ekkor veszünk hozzá egy mellkasi pántot

a mellkaspántos pulzusméréshez elemet használ a mellkaspánt, mely típusfüggően 200 - 2500 üzemóráig tud működni egy elemmel. Egy elem 1000 Ft nálunk cserével, garanciával. a mellkaspánti textilt 2-4 évente kell cseréljük, ennek ára 5900-12900 Ft-ig terjed.

pulzusjel kiadások

a Garmin optikai pulzusmérős eszközök tudnak kiadni ANT+ jelet, míg a MIO ANT+ és Bluetooth Smart jeleket is, s ezeken jeleket veheti egy arra alkalmas óra vagy telefon.

ANT+ vagy Bluetooth Smart pulzuskiadás eszközre. Megfelelő telefonnal vagy órával kompatibilis. 

keresztbe fejleszthetőség

A Polarnál H10 mellkaspánttal, míg a Garminnál ANT+ pulzusmérő mellkaspánttal fejleszthetjük, így pontosíthatunk a pulzusmérésen, ha szeretnénk.

Utólag a MIO link optikai pulzusmérővel fejleszthetjük bármelyik óránkat, vagy Garminnál a Vívosmart HR-el bármelyik terméküket.

legnagyobb erény

jól eladható. Ami nincs, azt nem veszthetjük el, s el sem romolhat.

pontos pulzusmérés nagy üzemidővel

legnagyobb hátrány

pontatlanabb, kevés az üzemidő és 10 fok alatt nehéz hozzá öltözködni

az órán/ karkötőn kívül van egy plusz kütyünk

kinek ajánlom

annak aki egy pulzuszónában szeretne edzeni, azaz állóképességi vagy zsírégető zónában szeretné folyamatosan tartani a pulzusát. 

Mindenkinek, akinek a sport nemcsak szabadidő, hanem célja is van vele, azaz a testével. Pulzusmegnyugvást, résztávozást, gyors mozgás lekövetését csak a pulzusmérő mellkaspánt használatától várhatunk.

ajánlás II. 

Az optikai pulzusmérés jó olyan helyeken, ahol több felhasználó használja egymás után a pulzusmérést. Ennek oka a higiénia, hiszen egy órát könnyen lemoshatunk, de egy mellkaspánti övet nehezen mosunk ki, s totál vizesen nem minden évszakban használhatjuk

Labor és egyéb bemérésekhez az öves megoldás lesz a pontos, hiszen itt pont a pulzusmegnyugvás és a pontos értékek adnak használható adatot.

milyen kérdést ne tegyél fel nekünk?

Olvastam a tesztet, de mennyivel pontatlanabb az optikai......  ááááááááá

Itt vettem múlt hónapban (2007 május 5. :-) az órát, nem tudom a típusát, de milyen mellkaspántot tudnak hozzá adni, mert nem találom

érdekességek

A garmin egyes olyan óráin, melyhez pulzusmérő mellkaspánt nem kapcsolható, a telefonon keresztül mondja a pillanatnyi pulzust, így használható lesz az optikai pulzusmérés higed időben is.

A Polarnak különböző tesztjeit csak pulzusmérő mellkaspánttal engedi a cég (Fitnesz teszt*, Own Zone*, Túledzettség mérés*).  A Garminnál laktátküszöb*, teljesítőképességi állapot*, streszmutató*, futásdinamika* csak pulzusmérő mellkaspánttal működik. A Suuntonál R-R pulzus

link az ilyen típusú órákra/ karkötőkre

               

                  

link az olyan órákra, melyek mindkét rendszerrel kaphatóak