Garmin

Garmin Forerunner 30 Szürke

010-01930-03

Beépített GPS-es csuklóról mérő alap pulzusmérő órája a Garminnak.

A termékből a lenti kiviteleket is választhatod!

49 900 Ft

Az ár az ÁFA-t tartalmazza.

Kosárba
A termék most van a boltban. Rendelés esetén személyes átvételig félretesszük. A csomagküldést a következő munkanapon indítjuk.
vissza a termékekhez

Garmin Forerunner 30 TESZT

Ez a teszt több, mint 6 hónapja készült. Így olvasásánál kérjük ezt vedd figyelembe, mivel azóta több szoftverfrissítés is történhetett., illetve a tesztben említett árak, s ajánlások is elavulhattak.

3 színben érhető el a Forerunner 30:  Amethyst, Turquise és Slate Grey

TESZT

 

Zerge KÜLÖNVÉLEMÉNYE A GARMIN FORERUNNER 30-ról

 

Jelenleg (2017.október vége van, s megjelent a Forerunner 30) a Garmin a forerunner 35 alá behozta a butított óráját a Forerunner 30-as órát. Kicsit butább, de újragondolt általános óra, mely igen könnyen használható. Számomra szimpatikus, hogy az egyszerűségre épül az óra, s nem a Forerunner 35 totál lebutítására. Ezt egyrészt a gombok átrendezése, másrészt az applikáció használata adja. Fontos megjegyezni, hogy ez az óra nem lesz fejleszthető, azaz tudása fix. Sosem lehet mellkaspánti pulzusmérőt, pedálfordulatszám mérőt vagy például edzéstervezést használni az órával.

 

TARTALOMJEGYZÉK

 

 

 

ELSŐ BENYOMÁS

A Forerunner 30-as lett a legegyszerűbb gps-es beépített pulzusmérős sportórája a Garminnak (2017 október). 13 hónappal a Forerunner 35 meglelenése után megjelent Forerunner 30, persze sok mindent butítottak, de az óra háza, kijelzője és anyaghasználata ugyanaz, ami azért tetszik, mert női csuklón is szépen mutat, letisztult, s jól olvasható.

A hasonlóság külsőleg elsőre egyértelmű, más színű lett a 30-as szíj, óraméret, súly megegyezik, s változott még az óraszíj hossza, azaz 2cm-el rövidebb, ami szerintem nem rossz. 188cm-es magasságomhoz kényelmesen még fel tudom venni a Forerunner 30-as órát.

A gombokat megvariálták, számomra szimpatikusabb lett a 30-as gombkiosztás, hiszen a menüben lett végre felfelé léptetés, az eddigi körkörös lefeléhez képest. Az edzésindítás gomb is kapott egy szuper színt, mely színben megegyezik az óra szíjával, lásd alsó képen.

 

A bal oldali 3db óra a Forerunner 30-as a jobb oldali 4db pedig a Forerunner 35-ös.Óraszíj hossz eltéréseket láthatjuk, illetve az edzésindítás gomb kapott egy kis színt.

Bal oldalról: Forerunner 30 Amethyst, Turquise, Slate Grey és a Forerunner 35 Black, Fros Blue, White és Green. A képernyők elrendezése, felbontása, nagysága és az óra háza megegyezik. Az óra szíj mérete csökkent, s persze a funkciók is.

 

FORERUNNER 30 KONTRA 35

 

Kezdjük a fenti 2 kép után egy idevaló kéréssel, hogy mi a különbség a Forerunner 35 és 30 közt?

A Forerunner 35 jelenleg (2017 november 10.) 12900Ft-al drágább a Forerunner 30-nál.

 

Mivel tud kevesebbet a Forerunner 30 a 35-től

 • 13 óra helyett 8 óra üzemidőt tud az óra GPS használattal
 • 2cm-el rövidebb az óraszíja
 • ébresztők száma egy és nem sok
 • nem állítható be egyedileg egy pulzuscélzóna
 • automatikus mozgásfelismerés van, s nem mi választjuk ki edzés elején a sportágat
 • nem kapcsolható külső szenzor: pulzus, sebesség, pedálfordulat
 • 1 adatképernyővel kevesebb van a 30-nál
 • Virtual edzőpartner hiányzik
 • online edzésmegosztás nincs
 • zenevezérlése a telefonnak nincs

 

WIDGETEK

Az órára nem tudunk rátölteni plusz widgeteket, csak a beégetetteket tudjuk használni. 

A beégetett widgetek a következők: Idő/dátum, pulzusszám, értesítések, lépésszám, kalóriamérés, intenzív percek és utolsó tevékenység. A pontos idő a kakukktojás, hiszen az van és kész, nem lehet inaktiválni. A widgeteknek az értelme annyi, hogy miközben az óra napközben rajtunk van, rá tudunk egy gombnyomással nézni, mennyi a pulzusunk, milyen értesítéseket kaptunk, mennyi az aktuális lépésszámunk, kalóriaégetésünk, stb.

Plusz widgetek, amik nincsenek, s a legnépszerűbbek: időjárás, google naptár, barométer és magasságmérés, iránytű, megmászott emeletek száma, napkelte-nyugta, holdnaptár, stb.

 

 

 

NAPI AKTIVITÁSMÉRÉS

A napi pillanatnyi lépésszámunkat mutatja, ha kértük ezt a widgetet, illetve be lehet állítani a kívánt lépésszámot is telefonon, vagy egy automata funkciót, ami nézi az átlag lépésszámunkat, s a fölé helyezi a cél lépésszámot. A lépésszámok visszanézhetőek az órából is, de az igazi a telefon lesz, ahol grafikonok és egyéb adatok is segítik áttekinthetővé tenni a napi mocorgásunk. Természetesen van benne mozgásriasztás, ami rezgéssel és csippanással is jelez, hogy igen passzívak vagyunk, állj fel és járj. Az óra rezeg akkor is, ha az inaktivitásnak vége, ez rendszerint 100-200 méter gyaloglással kilőhető.

 

TELEFONKAPCSOLAT

A Garmin elkényeztet minket, hiszen ő az egyedüli sportóra gyártó, aki nemcsak Android, iOS, hanem Window telefonokkal is kopmpatibilis. A kompatibiliitási listát itt olvashatjuk: zerge.hu/BLE

A Forerunner 30-nál lévő telefonos kapcsolat 4 részből áll, próbálom egyszerűen összefoglalni:

 • edzések és napi aktivitások letöltése a connectgarmin online "felhős" szoftverbe
 • az óra edzésen és napi használatban lévő beállításainak testre szabása telefonon, s annak átszinkronizálása órára
 • bejövő hívások, sms-ek, értesítések jelzése az órán, híváselutasítás és fogadás is van, illetve jelzi az óra (ha beállítjuk) hogy a telefonunk kilépett a Bluetooth zónánkból (kb: 8-12 méter), s azt is jelzi, ha ismét visszacsatlakozott. Ez praktikus, ha a telefont bent hagyjuk a kocsiban/ lakásban/ táskánkban/ vonaton, stb.
 • Telefonkeresés. Itt az órán rányomunk a telefonkeresés menüre, s a telefonunk berreg (a párna mögött), hogy megmutassa, hol van


 

Connect garmin applikációt használ a Garmin. Ez lesz az online edzésnaplója és a funkciók, elemzések Applikációja az órának. Egyszerű, mind iOS, Android és Windows telefonoknál. Mindhárom rendszeren magyar nyelv is található, csakúgy, mint az órákon. Az összepárosítás applikáción keresztül történik pofon egyszerűen, ebben eléggé kimagaslik a Garmin a többi márkától.

Az "analóg" és a digitális számlap megjelenítése

A Forerunner 30 egy eléggé egyszerűen használható óra, ez amiatt van, mert sok-sok beállítás a telefonon keresztül történik. Ez nem minden Garminnál van így, azaz igen ritka. Mégis ezt a Garmin iszonyat elegánsan oldotta meg a Forerunner 30-nál. Tehát könnyen kezelhető az óra, s az applikációjában is könnyen megtalálunk mindent.


Egyszerűen használható minden beállítás a telefonon keresztül, sőt edzés közbeni funkciókat is állíthatunk: auto lap, köridő gomb, auto pause és akijlezők testreszabása (edzés közben)

 

 

Az adatmezők testre szabását nem az órából, hanem a telefonból lehet megoldani (jó ezt már írtam). Nincs sok választási lehetőség, azaz például igen hiányzik a magasságfunkcióknál a szintemelkedés, de tudomásul kell venni, hogy a Garmin prémium sportóra kategória, s inkább nem ad ki fals adatot magából, hiszen ebben az órában nincs barometrikus magasságmérő, s a gps alapú pedig nem tud pontos lenni, de erre majd lejjebb visszatérek.

 

KIJELZŐK TESTRESZABÁSA

Ez a funkció csak telefonon keresztül érhető el. Három edzés képernyőt használhatunk és egy edzésképernyőn 1-2 vagy 3 adatot láthatunk egyszerre, s egy pontos idő képernyőt lehet még hozzátenni pluszban. Azaz maximálisan 3x3+1= 10 adatot láthatunk edzés közben, de maximum 12 adatunk lehet, így csak kettőről kell lemondanunk.

Az adatmezők elég korlátozottak, azaz csak:

 • pontos idő
 • pulzusszám
 • pulzusszám tartomány
 • távolság
 • körtávolság
 • tempó vagy sebesség
 • átlagsebesség vagy átlagtempó
 • körtempó vagy körsebesség
 • stopper
 • köridő
 • lépésfrekvencia
 • kalóriaszám

 

A pulzusszám riasztás egy igen érdekes része a forerunner 30-nak. A telefonos kapcsolat online, azaz edzés közben is használja hangszóróként az óra.

Miről is van szó?

Beállítható 5 pulzuszóna, ha kilépünk belőle, szól a telefonunk, s ezen felül állítható az is, milyen időközönként kapjuk az óra adatairól visszajelzést a telefonra. Ennek értelme leginkább a hideg időben lesz, hiszen ehhez az órához NEM lehet mellkaspánti pulzusmérőt kapcsolni, csak az óra hátlapján lévő csuklós, azaz optikai pulzusmérés van. Ezzel az egyik legfőbb probléma, hogy a csuklóról mért pulzusmérőt nem tudjuk a csuklónkról áttenni a bringakormányra, de még a téli futó felsőre sem tudjuk felvenni, mert ott nem mér. Emiatt az óra marad a csuklón, a felsőt ráhúzhatjuk hidegben, s a telefonunk mondja mit lát.

 

 

EDZÉS

Az órában egy sportindítás található, tehát nincsenek sportprofilok, s nincs sportprofilonkénti beállítás. Ez azt jelenti, hogy minden edzés előtt be kell állítsam, hogy sebességel (km/ó) vagy tempóban (perc/km) nézze a sebességet. Állítható, hogy legyen e auto start-stop funkció, legyen-e auto lap, ami ennél az óránál kilométerenkénti lehet csak vagy szeretnénk e manuálisan köridőt használni. 

Itt található egy futó edzés, amit a Forerunner 30-al végeztem.

PULZUS

Pulzusszámot csak csuklóról mér a Forerunner 30, azaz nem lehet utólag sem mellkaspánti pulzusmérővel bővíteni. Napi aktivitásmérés közben is méri a pulzust, ha az a widget be van kapcsolva, s ekkor láthatjuk a pillanatnyit, illetve az utcsó 4 óra pulzusszámát grafikonon, s az átlag és max pulzusunk is.

 

Edzés közben is használhatjuk a pulzusmérést. A lenti grafikonon látható egy Forerunner 35-ös óra mellkaspánti pulzusmérővel és a Forerunner 30-as csuklós pulzusmérővel. Az eltérés látható, érdekesség, hogy az átlagpulzus megegyezik mindkettőnél (158) a maximális pulzus eltér, 4-el magasabb a Forerunner 30-nál. A grafikont elnézve a pulzus trendet leköveti, de a legnagyobb eltérés 20 ütés. Ez most nem a Garminnak szól, s nem is a forerunner 30-nak, hiszen a csuklós pulzusméréstől ennyit lehet elvárni, márka és ár függetlenül. Persze teszteltem már olyan csuklós pulzusmérős órát, ahol 100%-os pulzuseltérések voltak percekig. A forerunner 30-nál viszont zsákutcába jutunk, ha pontos pulzust szeretnénk, hiszen utólag sem lehet bővíteni mellkaspántos pulzusmérő övvel. Ha erre szükség van, úgy a Forerunner 35-öt ajánlom, mely bővíthető mellkaspánti pulzusmérővel.

Teszteltem a Forerunner 30-as órát csuklós pulzusméréssel, s mellé tettem a Forerunner 35-öt, melyhez csatoltam mellkaspánti pulzusmérőt. Jobb oldalon látható ugyanazon időben a két órával mért ugyanaz az edzés. Látható, hogy a szintemelkedés eltér. Oka ennek az, hogy a magassági beállításokat bekapcsoltam a Forerunner 30-nál, míg a 35-nél nem. Mivel egyik óra sem tud barometrikus magasságmérést, s a GPS jelekből igen nehéz magasságot számolniuk, innen az eltérés. A Forerunner 30-nál a magassági javítások rásimítják a térképre a nyomvonalat, s abból számolja így a szintemelkedést.

 

A forerunner 30-as grafikonjait mobilon is vissza lehet nézni (mint minden Garmin készüléknek), s ezen így néz ki a pulzusgörbe és a tempó grafikon egyben edzésemen.
 
 
GPS, TÁVOLSÁG ÉS SEBESSÉGMÉRÉS
 
A magasságmérést itt korrekció nélkül láthatjuk, a csalóka annyi, hogy a görbe 118m és 92 méter közt megy, azaz nagyjából sík futásról beszélhetünk.
Ami igazán izgalmas, hogy a Forerunner 30 gyorsulásmérőit arra is használja a Garmin, hogy a lépésfrekvenciát láthassuk utólag. Látható a grafikonon, hogy ez a futás előrehaladtával részben csökkent.
A GPS pontossága igen jó, annak ellenére, hogy nincs benne Glonass. A bal oldali képen a sima térkép, míg a jobb oldalon google earth-ös képen látható merre futottunk. Mindez állítható a telefonon is, de használhatunk kombinált térképet is.
 
MIT NEM TUD
 
Pár dolgot kiemelek, ami fontos, s talán funkciókban egyre feljebb megyek, hogy lehessen látni, milyen funkciókra nem számíthatunk, ha Forerunner 30-as órát használunk.
Az első ami eszembe jut, az a
 • Pulzuscélzóna. Nem állítható. Ezt azzal helyettesíthetjük, hogy beállíthatunk 5 különböző pulzustartományt, melyeknek NEM lehet átfedése. Zónák átlépésekor jelez az óra, s ennyi. 
 • Mellkaspánti pulzusmérésre nem számíthatunk, arra ott van a Forerunner 35-ös.
 • Négy adat egy képernyő és színes képernyő nincs. Tehát csak 3 adatot láthatunk egy képernyőn egyszerre. Ha négyre vagy többre vágyunk a Garmin Vivoactive 3-at javasoljuk, ami már átlépi a 100eFt-os határt.
 • Barometrikus magasságmérés. Igen csak GPS-ből dolgozik az óra, ami nem annyira pontos, lehet korrekciót kérni persze. Itt szintén a Garmin Vivoactive 3 az első Garmin, ami tudja. Illetve külső hőmérő nem kapcsolható, csak szintén a Active 3-hoz elsőként.
 • Kerékpáros sebességmérő (például görgőzésre) és pedálfordulatmérő kompatibilitás nincs, arra ott van a Forerunner 35-ös óra. 
 • Navigáció. Itt még a kezdeti forma sincs, azaz a kiindulópontot sem tudja megmutatni légvonalban. A Garmin Vivoactive 3 az első melynél ez megvalósul, illetve itt már elmenthető több POI pont (itt hagytam az autót, itt van forrás, itt a házam, itt egy híd, kereszteződés, stb. A következő szint az a nyomvonalas navigáció, mely a Garmin Forerunner 935-nél és a Fénix 5 családnál indul, itt már 170eFt felett leszünk. Itt már kapunk iránytűt és viharriasztást is.
 • Edzéstervezés vagy vezetés. Nem tölthetőek le edzéstervek, nem szerkeszthető egyedi edzés. A Garminnál a Vivoactive 3 tudja elsőként, a Polarnál az M430-as.
 • Úszás funkció. Nem számolja a hosszokat, sem a pulzust. Ha erre vágyunk mélyen kell a Garminnál a zsebbe nyúlni, hiszen a Forerunner 735 lehet TRI mellkaspánttal, ami 180eFt feletti, vagy csak az úszásnem, hossz, swolfot nézi a Garmin Vivoactive 3, de itt nincs pulzusmérés, sem nyíltvizi úszás funkció. A Suunto Spartan Trainer ami ennek maradéktalanul megfelel, s nem mentünk 100eFt fölé.
 • Üzemidő. Itt egy feltöltéssel egyszerre maximum 8 órát ír a Garmin. Tehát, ha heti 3x futunk 2 órákat, akkor hetente többször kell töltenünk az aksit. Igen kiadja a 3x3=6 ami kevesebb, mint 8 óra, de közben telik az idő, illetve ahogy írtam, egy feltöltéssel. Amúgy a Forerunner 30-at altathatjuk 2 edzés közt. Ha többre vágyunk a Forerunner 35-ös már 11 órát tud.
 • Sportágváltás. Nyílván ebben a kategóriában nem tudja, de leírom: nem lehet egy edzésen belül sportágat váltani (pl. triatlon)
 
 
 
 
 

CSOMOR ERIKA triatlonos utánpótláscsapata is a GARMIN FORERUNNER 30 órát választotta.

A Ferencvárosi Torna Club utánpótlás triatlonos csapata is pulzusra edz. Fontos összehangolni a futó és a kerékpáros edzéseket, s fontos volt az egyszerű használat is. Mindenképpen beépített GPS-es órát szerettek volna a sportolóknak, amit könnyen lehet kezelni, emiatt lett "csuklós" optikai pulzusmérős az óraválasztás. 

A Forerunner 30-re azért esett a választás, mert

 • könnyen használható
 • óraszíja rövid, így kis csuklóra is használható, s nem kell visszahajtani
 • jó az ár-érték aránya.
 • egyedi csoportokat hozhatunk létre a connect szoftverben, ahol kontrollálható az edzőnek a tanítványának edzése, napi aktivitása és alvása is.

Sikeres felkészülést kívánunk a Jövő Bajnokainak!

Erikáról annyit kell tudni, hogy triatlonosként is 2:39-es maratont tudott futni, a legjobb IronMan versenyén 8:47-es idővel érkezett elsőként a célba. 5000 méteren a 16:01-es idővel is kevés férfi versenghetett volna vele. Erika az első nemzetközi szerződéssel versenyző hazai triatlonos. Utánpótlás csapatáról ITT OLVASHATSZ.


Zerge

2017.10.29.

Nyitvatartás

Hétfő Zárva
Kedd 09:00-16:00
Szerda 13:00-19:00
Csütörtök 09:00-16:00
Péntek 09:00-16:00
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva

Bolt és kapcsolat

1033 Budapest Szentendrei út 13

+36 1 6111 444

zerge@zerge.hu Bankkártyák